Kvinner i tech: Anita Schjøll Brede om hersketeknikker og sexisme. Nå vil hun løfte frem unge damer

Publisert Sist oppdatert

Shifter har spurt kvinner i tech-bransjen om hvordan det er å være kvinne i tech-bransjen, og hva som skal til for at det blir flere av dem. Seriegründer Anita Schjøll Brede i Iris AI er første dame ut.

Avtroppende leder Gøril Forbord i Technoport gikk i forrige uke ut mot mannsdominansen i den nye teknologibransjen. Hun mente det var behov for mer "kvinnemas", for å få flere kloke kvinner inn blant folka som skal gi norsk økonomi flere bein å stå på. Shifter tar oppfordringen, og vil i de kommende dagene stille en rekke kvinner tilknyttet bransjen følgende spørsmål:

"Hva er det beste og verste med å være kvinne i gründerbransjen? Og hvordan skal vi få flere damer inn?"

− Det beste med å være jente og gründer? Å være gründer. Ikke så verst å være jente heller. Kombinasjonen av de to burde jo ikke være noen big deal, men realistisk og statistisk er det jo det, påpeker Anita Schjøll Brede, seriegründer og CEO i Iris AI.

Mannlige ingeniører

− Det verste jeg har vært med om, er å bli utsatt for omfattende og åpenlyse hersketeknikker fra en eldre mannlig ingeniør i et samarbeid. Han oppførte seg ikke på samme måten mot mine mannlige kolleger. Da tanken var at jeg skulle bli denne personens med-gründer, ble det uaktuelt for meg å fortsette samarbeidet, og eneste alternativ var å forlate et lovende prosjekt. Både åpenlys og lett tilslørt sexisme finnes i de aller fleste bransjer, men jo færre kvinner jo sterkere manifesterer det seg, mener Schjøll Brede.

Trenger rollemodeller

− Jeg tror vi får flere jenter inn ved å løfte frem rollemodeller − la unge jenter se at det er masse kule, tøffe, dyktige kvinner der ute, i alle typer yrker og karrierer og liv. Og vi kan løfte frem flere rollemodeller, i form av unge drevne kvinner, ved å gi dem sjansen på større utfordringer. Drevne, mer erfarne mennesker av alle kjønn bør løfte frem nye unge talenter, med spesielt fokus på unge kvinner.

Hva mener leserne til Shifter om kvinner og mannsdominans i tech-bransjen? Diskuter dette og mye annet på vår Facebook-side og Twitter.