Kronprins Haakon var flere ganger på scenen under Slush-konferansen.

Kronprins Haakon til Shifter: Norge må diversifisere økonomien, og gründerne er en viktig brikke i dette

Publisert Sist oppdatert

Tronarvingen mener det er viktig at Norge får flere ben å stå på, og vil gjerne hjelpe norsk startups.

Shifter møtte kronprinsen under tech-konferansen Slush i Helsinki i forrige uke. Der var han til stede for å støtte oppunder norske gründere, men holdt også innlegg fra scenene. Under pressekonferansen med journalister fra hele verden skrøt han av utviklingen i Norge.

– Det skjer det veldig mye, og økosystemet er i rask utvikling. Det er store muligheter for gründerne i Norge nå, og mange av dem tenker globalt når de skal utvikle seg videre, sa Kronprinsen, og namedroppet blant annet Kahoot.

Ovenfor tech-journalister fra verden over påpekte han at det i år var over dobbelt så mange norske selskaper på Slush som i fjor.

– Det hjelper dere til å forstå hva som skjer hos oss, sa Haakon.

Må diversifisere

Som eneste norske journalister til stede på pressekonferansen på det som er en av verdens viktigste tech-konferanser, benyttet Shifter anledningen til å stille flere spørsmål til Kronprinsen.

– Den norske økonomien er sterkt oljeavhengig. Mener du at gründere har en rolle i å gjøre den «grønnere»?

– De er viktig for å bre ut måten vi driver business på i Norge. Vi trenger helt klart å diversifisere økonomien. Og gründere og nye løsninger er en sentral brikke i dette. Vi må jobbe for et godt økosystem for startups. Vi må også huske vekstselskapene, og bringe dem til neste nivå, sa Haakon.

Gründerprins

– Hva tar du med deg tilbake til Norge fra Slush?

– Dette handler ikke bare om meg, men alle norske startups og nordmenn som er her, har fått en rekke kontakter i Norden og resten av verden. Selv forsøker jeg å involvere meg i startup-scenen og gjøre mitt, sa Kronprinsen.

Han varslet at han vil jobbe tett med Innovasjon Norge nå fremover, inn mot både ulike såkalte gründer-huber og enkeltselskaper. Den siste tiden har han blant annet involvert seg i miljøet rundt Mesh i Oslo. Sammen med Mette-Marit deltok han også under åpningen av Oslo Innovation Week, der han delte ut Oslo Innovation Award til Kahoot.

Kom til kort på bitcoin

Spørsmålene fra de utenlandske journalistene til Haakon var mange og forholdsvis intrikate. En australsk journalist spurte om han hadde noen gode råd for hvordan man kunne starte en tech-konferanse som Slush i Australia. Han svarte så godt han kunne, men selv en tronarving kjente sin begrensning da en russisk journalist spurte Kronprinsen om han mente at bitcoins var farlig for staten.

– Det er ikke mitt fagfelt. Jeg har andre styrker. Tusen takk for spørsmålet, og for at du tror at jeg faktisk klarer å svare på et slikt spørsmål på en god måte. Men jeg er sikker på at alle dere vet mer om det enn jeg gjør.

Haakons startup-drøm

– Du har jo åpenbart arvet din posisjon, har du noen gang drømt om å starte noe på egen hånd?

– Først og fremst tror jeg at alle må være innovative. Alle må finne nye måter å gjøre ting på. Det gjelder jo gründere, store selskaper, organisasjoner, offentlig sektor, og selv oss. Vi ønsker å finne nye og bedre måter å gjøre ting, også i min sektor, sa Haakon.

Om det var bare spøk, eller også noe alvor, vil ettertiden vise. I så fall er det dette han har tenkt til å gjøre:

– Jeg vil starte et selskap som er stort og globalt. Enten med havet eller kanskje med klima å gjøre, svarte han.

 

 

 

Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på FacebookogTwitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned vår seneste podcast med Otovo-gründer Andreas Thorsheim.

I podcasten er han blant annet innom hvordan han fant teamet sitt, hvorfor solceller er undervurdert i Norge og hvorfor kraftmarkedet er utsatt for disrupsjon.

Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster eller hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.