Sundar Pichai, senior vice president of Android, Chrome and Apps. Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Forbrukerrådet klager Google inn for Datatilsynet

Publisert Sist oppdatert

Forbrukerrådet mener Google manipulerer brukerne til kontinuerlig overvåking og klager selskapet inn for Datatilsynet for brudd på personvernlovgivningen.

Android-brukere blir manipulert til kontinuerlig sporing gjennom utspekulert design, misvisende informasjon og gjentakende masing, hevder Forbrukerrådet , som tirsdag kom med en rapport om saken.

Ifølge rapporten sporer Google brukerne sine gjennom innstillingene «Posisjonslogg» og «Nett- og app-aktivitet», som er en del av alle Google-kontoer. Sporingen er spesielt vanskelig å unngå for alle med Android-telefoner, slik som Samsung og Huawei, fremholder Forbrukerrådet.

Flere teknikker

Ifølge Forbrukerrådet bruker Google flere teknikker for å få forbrukerne til å godta sporing. Det dreier seg blant annet om manipulerende klikkoppsett, skjulte standardinnstillinger, misvisende og ubalansert informasjon, masing og sammenkoblede tjenester og mangel på graderte valg.

– Google behandler enorme mengder lokasjonsopplysninger, som etter vår mening har blitt samlet inn uten lovlig samtykke ved å manipulere brukerne, sier fungerende fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet.

Når vi har med oss mobilen, kan Google spore hvor vi går, hvilken etasje vi befinner oss i og hvordan vi beveger oss. Disse opplysningene kan settes sammen med for eksempel hva vi søker etter og hvilke nettsider vi besøker.

– Basert på funnene i rapporten «Every step you take» vil Forbrukerrådet og sju andre europeiske forbrukerorganisasjoner nå klage inn Google for brudd på den europeiske personvernlovgivningen, sier Moen.

– Lese nøye

Google har fått se hele rapporten, og pressesjef i Google Norge, Helle Skjervold, sier følgende til NRK i en uttalelse:

– Posisjonsloggen er som utgangspunkt skrudd av, og du kan selv redigere, slette eller sette den på pause når som helst. Dersom du velger å skru den på, vil den bidra til å forbedre tjenester slik som trafikkinformasjon på pendlerruten din. Setter du den på pause, gjør vi det klart at vi fortsatt kan innhente og benytte lokasjonsdata for å forbedre Google-opplevelsen din, basert på dine spesifikke telefon- og appinnstillinger.

– Vi gir deg også mulighet til å kontrollere lokasjonsdataen din på andre måter – inkludert en Google-setting kalt Nett- og appaktivitet og på din enhet. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre våre innstillinger, og vi vil lese denne rapporten nøye for å se om det er ting vi kan endre på, legger hun til.