Oppfinnerne Geirmund Unsgård (i midten) og Tormod Selbekk (til høyre) har utviklet en utralydvæske som skal gi kirurger bedre bilder underveis i operasjoner. Dette skal i sin tur føre til at mer av hjernesvulsten blir fjernet. Investeringssjef Inge Gangås i SINTEF (til venstre) har blant annet bidratt til å få på plass kapital gjennom en emisjon på 12 millioner kroner. Foto: SonoClear -- Thor Nielsen

Satser internasjonalt med væske som etterligner hjernevev

Publisert Sist oppdatert

Med frisk kapital skal SINTEF-startupen SonoClear til utlandet -- for å gjøre det lettere for kirurger å finne svulstvev i hjernen.

Oppfinnerne bak SonoClear-væsken, teknolog Tormod Selbekk og kirurg Geirmund Unsgård, forteller i en pressemelding fra SINTEF at væsken skal gi bedre ultralydbilder under hjerneoperasjoner.

-- Vår erfaring er at dette vil gjøre det lettere å operere bort mer av hjernesvulsten uten å skade det friske hjernevevet, sier Unsgård i pressemeldingen.

-- Vi vet fra tidligere forskning at bedre fjerning av svulsten vil føre til lengre overlevelse, med samme eller bedre livskvalitet for pasientene, sier Unsgård.

Væsken er et produkt av ti års forskning innen bildeveiledet kirurgi. Selbekk og Unsgård skal bli henholdsvis teknologidirektør og rådgiver i selskapet, som nå skal kommersialiseres i utlandet.

Årlig gjennomføres omkring 200.000 hjerneoperasjoner i Europa og USA. I løpet av de neste årene skal flere internasjonale, kliniske studier gjennomføres, og CE-merking og FDA-godkjenning skal være på plass i løpet av 2020.

Samme prinsippet som for ultralyd

I løpet av en hjerneoperasjon fjernes en svulst i hjernen, og kirurgene bruker ultralyd for å finne den, og for å se hvor mye som er igjen underveis i operasjonen.

Disse bildene er det vanligvis høy kvalitet på, men etterhvert som svulsten fjernes, oppstår et hulrom fylt med luft. Hulrommet har blitt fylt med saltvannsoppløsning frem til nå, men dette gir støy på ultralydsmålingen.

Ultralydbølger reagerer dårlig på luft, og derfor trengs en væske som sørger for kontakt mellom hjernevevet og ultralydinstrumentet.

Med væsken fra SonoClear skal det ikke bli støy, og bedre bilder enn tidligere -- og dette fører til at mer av svulsten kan fjernes.

-- Det er akkurat det samme prinsippet som gjelder for ultralydundersøkelser av gravide. Der brukes gel for å sikre at kontakten mellom ultralydinstrumentet og huden er helt tett og uten luft, forklarer Selbekk.

I den første delen av kommersialiseringsfasen skal selskapet ledes av Jan Biti fra CoFounder.

SonoClear har også med seg ny kapital på utenlandsreisen -- de fullførte nylig en emisjon på 12 millioner kroner. Bidragsyterne var SINTEF Venture IV, Sparebanken 1 Invest, CoFounder II og investeringsfondet Sarsia Seed.