Fredrik Syversen i IKT-Norge.
Fredrik Syversen i IKT-Norge.

"La våre gründere slippe å selge sine eierandeler tidlig for å betale skatt, da hadde vi hatt flere rikinger som vi kunne flådd"

Publisert Sist oppdatert

Kommentar av Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling i IKT-Norge

Formueskatt i Norge er en diskusjon der alle skal slås i hartkorn med Stein Erik Hagen, du skal bli hengt ut til tørk som en samfunnssviker, skriver Fredrik Syversen i IKT-Norge.

Som påvirker, lobbyist, og politisk rådgiver med ansvar for gründerpolitikk -  er formueskatt “no-fly zone”. I IKT-Norge har vi mange eiere av egen bedrift som rammes knallhardt av formueskatten. De yngste har ikke penger å betale skatten med, de har heller ikke likvid omsetning av de aksjene de skal skatte for, og sitter igjen med tre valg - ta opp lån - selg aksjer til en eller annen -  eller flytt ut av Norge.

Det siste er det store paradokset -  for å beholde norsk eierskap i sitt eget selskap må du som nordmann/kvinne flytte til utlandet.

Skjellsord og paria

IKT-Norge representerer over 200 gründereide selskaper innen teknologi. Kjennetegn er at de ofte bli priset i forhold til hva de en eller annen dag kan bli verdt. Dette gjør at selskapet har ofte stor verdi, men ofte liten eller ingen inntekt. Men formue har de - i form av papirverdien på aksjene i eget selskap. Problemstillingen rammer mange -  men når vi som interesseorganisasjon vil ha de (gründerne) fram i media for å fortelle sin historie, er det alltid nei - hvorfor ? Fordi formueskatt i Norge er en diskusjon der alle skal slås i hartkorn med Stein Erik Hagen, du skal bli hengt ut til tørk som en samfunnssviker, en selvopptatt blei som ikke ønsker å betale sin del av samfunnskontrakten. Hvem ønsker å ta den belastningen? Hvem ønsker å stå frem som grådig? Hvem ønsker å bli fremstilit som en samfunnsfiende. Ingen - derfor er debatten blir ødelagt.

De som bygger Norge

Folk er sikkert lei av gründerfesten, og fremsnakkingen av de som forsøker seg på å starte eget. Men faktum er at vi er helt avhengig av disse menneskene for å skape skattegrunnlag for velferdsstaten. Alle ønsker å betale skatt, gjerne mye skatt, men de ønsker å betale når evnen er der, og den kommer med genvinst - eksempelvis utbytte. Jeg er overbevist om at den totale skatteinngangen hadde blitt høyere om vi IKKE tillot formueskatt på arbeidende kapital. La våre gründere slippe å selge sine eierandeler tidlig for å betale skatt, da hadde vi hatt flere rikinger som vi kunne flådd, den dagen de tok ut eierskap i likviditet.

Fortvilte norske gründere

Mange av våre gründere har nettopp blitt dette for å være en del av samfunnskontrakten - bygge landet sitt - skape arbeidsplasser -  sikre skatteinntekter for kommende generasjoner. De er stolte av Norge -  et land som tar vare på alle. Men de presses nå til å bli skatteplanleggere. Hvorfor? Fordi de vil bygge videre  -  de vil jobbe for at det de bygger skal forbli norskeid. Kan vi ikke slutte å snakke om Hagen og heller hvordan vi kan få et effektivt skattesystem som sikrer norske arbeidsplasser og norsk eierskap?

Powered by Labrador CMS