Oslo Børs' datterselskap lanserer Family & Friends-listen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Oslo Børs' datterselskap åpner markedsplass for startups

Publisert Sist oppdatert

NOTC lanserer listen Family & Friends, for startups og familieselskaper. 

Det er relativt vanlig at startups har familie og venner som selskapenes første investorer, og med den nye listen blir det mulig for selskapene å få inn nye eiere og investorer. I tillegg får de enkel tilgang til omsetningen av aksjer, skriver kommunikasjonsdirektør Per Eikrem i Oslo Børs, i en pressemelding på børsens nettsider. Øyvind Fries, daglig leder i Folkeinvest, er positiv til den nye listen.

-- Umiddelbart mener vi dette er en kjempegod nyhet! Dette kan være med på å gjøre investeringer i oppstartselskaper mer attraktivt. Nå venter vi spent på mer informasjon og kravene som stilles til selskapene som ønsker å registrere seg, forteller Fries.

Første trinnet mot markedsplassene

Family & Friends blir et tilbud til startups, familieselskaper og andre som vil synliggjøre kjøps- og salgsinteresse, eller pris, på unoterte aksjer. For unoterte aksjer gjelder det samme systemet som for NOTC.

Regelverket skal være enkelt, og gjøre det lite krevende å søke registrering og være registrert på listen. Et av kravene er at selskapet skal ha en markedsverdi på mindre enn 100 millioner,  og et annet er at selskapene offentliggjør årsrapporter og informasjon om generalforsamlingene.

For øvrig er kravene til selskapene lavere enn på NOTC, og selskapene på listen har relativt få løpende forpliktelser. Listen blir det første trinnet mot Oslo Børs' markedsplasser, og trinnet under NOTC-listen.

Investorer som vil kjøpe eller selge aksjer i selskapene, gjør det via megler. Disse legger så inn kjøps- og salgsinteresse i NOTC-systemet, på vegne av investorene. Når investorene og meglerne ser interessene, kan meglerne avtale en handel. Hvis den gjennomføres, registrerer kjøpende megler dette i NOTC-systemet.