REKRUTTERING

Vraker Oslo for Lisboa: ­«Kan ikke vente i månedsvis før vi får vite vi om en person er velkommen»

Når Just Technologies-sjef Anders Bakke nå skal begynne oppskaleringen av selskapet, velger han Lisboa som hub for selskapets teknologiutvikling. Å hente folk til Oslo var aldri et alternativ.

Publisert Sist oppdatert

Skal Just Technologies lykkes å gjøre verdens valutahandel mer likestilt, er markedet globalt. Det har fått konsekvenser for hvordan Anders Bakke valgt å organisere selskapet.

– Vi har hovedkontoret på internett. Det må du ha om du skal kunne få en «remote first»-modell til å fungere, sier gründeren.

Per i dag har selskapet 13 ansatte i fem land, så organisasjonsvalget har på en måte gitt seg selv. Det har også gjort at pandemien egentlig ikke har påvirket selskapet i det hele tatt. Arbeidsmåtene resten av verden har måttet tilegne seg, har vært standard.

Bakke mener at det likevel er viktig for et selskap som vil jobbe distribuert å holde fast ved tanken om at hovedkontoret ikke befinner seg på en fysisk plass.

Diskuterer selskapsbygging

Martin Bech Holte i Aker Venture Capital, som eier 28 prosent av Just Technologies, liker Bakkes tilnærming til selskapsbygging.

– Vi bruker mye tid sammen på å diskutere hvordan man bygger og skalerer et selskap på en 100 prosent moderne måte. Der har vi i Aker og mye å lære av Anders, sier han.

At Bakke er av meningen at «remote first»-tankegangen går tapt i det hovedkontoret blir lokalisert et fysisk sted, betyr derimot ikke at han er motstander av å samle mennesker.

Bygger ut i Lisboa

Derfor er det blitt besluttet at de som jobber med produkt og utvikling, skal konsolideres til Lisboa.

– Hver gang vi lyser ut en stilling får vi søknader fra Lagos i Nigeria, Warszawa eller San Francisco. Selv om vi jobber remote, ønsker vi å ha et tilbud der de som ønsker det, kan sitte og jobbe sammen.

– Skal vi tiltrekke oss de beste, kan vi ikke kreve at de skal jobbe hjemmefra. Det er det ikke alle som vil eller kan.

Bakke har selv kontorplass i Akerkvartalet på Fornebu.

– Men hvorfor Lisboa, og ikke Oslo?

– Det hadde tatt alt for lang tid å få folk på plass i Oslo.

– Vi kommer til å ha et ganske så intenst rekrutteringsbehov fremover. Da kan vi ikke vente i månedsvis før vi får vite vi om en person er velkommen, sier Bakke, med tydelig adresse til de lange ventetidene hos UDI.

Dropper rotteracet

Den prekære mangelen på utviklere i Norge, er et annet problem som avskrekker.

– Det rotteracet som er her nå, orker vi ikke å være med på. I hvert fall ikke når vi kan ha det godt et annet sted, sier Bakke.

For Portugals hovedstad har de siste årene så smått begynt å få en status som et slags Europas San Francisco. Et viktig steg var da den årlige teknologikonferansen Web Summit i 2016 flyttet fra Dublin til Lisboa.

Når opptil 70.000 teknologihoder samles et sted, kan ting skje. Som at de oppdager at Lisboa er en kul by, levekostnadene er rimelige, klimaet er bra, og så begynner plutselig et helt økosystem å vokse frem.

En regjering som har ført en teknologivennlig politikk og tilbudt gode incentiver for etableringer, har bidratt ytterligere.

– Vi vil tappe inn i et økosystem som virkelig er på opptur. Der vi får tilgang på større kompetanse enn hva vi har i det norske markedet, sier Bakke, før han tar sats for det virkelige hovedargumentet:

Vil ha teknologivisum

– De har et tech-visa som jeg mener burde være en «no-brainer» for Norge. Er du kvalifisert og kan tilføre økosystemet noe, bør ikke visumprosessen ta mer enn tre-fire uker. Det gjør det heller ikke i Portugal.

Slike teknologi- eller gründevisum har vært tema i oppstartsmiljøet i årevis, og løftes ofte frem som et viktig tiltak for å bøte på eksempelvis utviklermangel her til lands.

Selv om saken har vært til behandling i departementet i årevis, ja, helt tilbake i 2016 mente nåværende arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) at et gründervisum var en god idé, er ingen konkret politikk lagt på bordet. Nå mener Arbeiderpartiet at en visumløsning bør være en del av en felles nordisk satsing.

Forblir norsk

– Men om hovedkontoret er på internett og utviklingen i Portugal. Hva er det da som gjør Just Technologies til et norsk selskap?

– Norge har vært et helt genialt startsted for oss. Veldig mange selskaper driver med eksport og med norsk krone er alle eksponert for valutakostnader.

– Så vi ønsker å forbli i Norge rent juridisk, og generere verdier til Norge og være en del av økosystemet her. Men markedet vårt er ekstremt globalt. Da må vi også være hakket mer globale enn de fleste andre.