FinSHIFT 12.04.2023

Verdens dårligste «due diligence»

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Charlie Javice, gründer Frank, svindeltiltalt

Hva er saken?

Gründeren av den amerikanske studielånshjelperen Frank, Charlie Javice, ble i påskeuken siktet av både det amerikanske justisdepartementet og SEC, det amerikanske finanstilsynet, for å ha svindlet storbanken JPMorgan Chase i forbindelse med at banken kjøpte Frank for 175 millioner dollar, drøyt 1,8 milliarder kroner, i 2021.

I siktelsene hevdes det at Javice bevisst skal ha blåst opp antallet kunder til selskapet i forkant av oppkjøpet, og på den måten ha lurt JPMorgan til å kjøpe selskapet. Hadde bløffen ikke blitt avslørt, ville Javice kunne tjent rundt 45 millioner dollar på avtalen.

JPMorgan skal ha trodd at det kjøpte et selskap med mer enn fire millioner kunder, når det i virkeligheten hadde rundt 300.000.

Javice er tiltalt på fire punkter, hvorav tre har en strafferamme på opptil 30 år.

Hun var fra før saksøkt av JPMorgan Chase for å ha løyet til banken i forbindelse med oppkjøpet.

Tidligere i år kom Javice med et motsøksmål der hun hevder at JPMorgan har «produsert» årsaker til å kunne sparke henne fra jobben i storbanken, og dermed å unngå å betale pengene banken skyldte henne. Hun hevder blant annet at det er usannsynlig at JPMorgan kan ha trodd at Frank hadde 4,25 millioner kunder når selskapets eget nettsted fortalte at selskapet hadde gitt over 350.000 personer tilgang til finansiell hjelp.

Hvorfor er dette interessant?

Javice startet Frank i 2016 for å hjelpe college-studenter med å finne frem den amerikanske studielånsjungelen. Hun ble raskt en startup-stjerne og ble tatt med på Forbes 30 under 30-liste i 2019.

Deretter kan det se ut til at Javice svingte inn på samme vei som Elizabeth Holmes.

Ifølge myndighetene skal nemlig Frank-gründeren ha hyret inn en professor i data science for å skape falske brukerkontoer, slik at det så ut som om selskapet hadde mange millioner kunder.

Blant annet skal det finnes epost-kommunikasjon mellom professoren og Javice, der gründeren spør om «de falske epostene vil klare en visuell kontroll eller om det er bedre å bruke en unik ID».

Ifølge JPMorgan ble svindelen ikke oppdaget før det ble sendt ut reklame-eposter til cirka 400.000 kunder og 70 prosent kom i retur fordi mottakeren ikke eksisterte.

Hva er konsekvensen?

«Også unoterte tidligfaseselskaper må holde seg til sannheten. Og når det ikke gjør det, vil vi holde dem ansvarlige, som i dette tilfellet», sa SEC-direktøren Gurbir Gurwal i forbindelse med siktelsen.

Det er jo fint om myndighetene klarer å gjøre det. Det er jo ikke uten grunn at det å være profilert fintech-gründer i USA begynner å få å et frynsete rykte. Hovedpersonene i FTX-kollapsen, Sam Bankman-Fried og Caroline Ellison, er to andre som har figurert på den tidligere nevnte Forbes-listen.

Samtidig må det jo sies at en storbank som JP Morgan heller ikke kommer særlig godt ut av denne historien. Etter å ha stengt ned Frank-virksomheten i januar, kalte JPMorgan-sjef Jamie Dimon oppkjøpet av selskapet for en «stort feil».

Det må vel sies å være et understatement av noe som mest fremstår som en håpløst dårlig due diligence-prosess.

Relaterte saker

Frank-gründer siktet for å svindel etter JP Morgan-avtale (CNBC)
→ (+)Tidligere startup-gründer tiltalt for å ha svindlet JPMorgan Chase (New York Times)