FINSHIFT 19.01.2022

Tenk at Tink-oppkjøpet tar så lang tid

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Tink-gründer Daniel Kjellén venter fortsatt på svar om oppkjøpet av hans selskap blir godkjent.

Hva er saken?

I fjor sommer meldte betalingsgiganten Visa at selskapet ønsket å kjøpe det svenske fintech-selskapet Tink for 1,8 milliarder euro, cirka 18 milliarder kroner.

Siden har det vært nesten skummelt stille om den avtalen. Over et halvår etterpå har det ikke kommet noen som helst ny informasjon om status på oppkjøpet.

I forrige uke prøvde svenske Breakit å komme til bunns i saken, uten å bli så veldig mye klokere. «Vi kommenterer ikke dette akkurat nå og gir heller ingen oppdateringer når det gjelder tidsplanen eller hvilke godkjenninger som kreves», var alt avisen fikk til svar i en e-post.

Da avtalen ble kjent i fjor, ble det som vanlig ved den typen forretninger notert at oppkjøpet først måtte godkjennes av relevante myndigheter.

Men heller ikke hos den svenske Konkurrensverket eller EU-kommisjonens enhet for konkurranseprøving fikk Breakit noe særlig svar, egentlig bare nye spørsmål. Det viste seg nemlig at ingen av myndighetene en gang har gransket Tink-oppkjøpet.

Tink skal nemlig ha for lav omsetning for å være nødt til å bli gransket.

«I de tilfeller der et oppkjøp har en EU-dimensjon er det opp til selskapeme å melde det til kommisjonen. Denne transaksjonen har ikke blitt meldt til kommisjonen», skriver EU-kommisjonens pressetalsperson i konkurransespørsmål, Maria Tsoni, i et svar til Breakit.

Med andre ord, om ikke selskapene selv sier fra, og det gjør de ikke siden Tink ikke har stor nok omsetning, så skjer det ikke noe. Så hva er det da som tar tid?

Hvorfor er dette interessant?

For nesten nøyaktig et år siden satte det amerikanske justisdepartementet ned foten for Visas forsøk på å kjøpe Plaid for 45 milliarder dollar.

Plaid gjør omtrent det samme som Tink, men på det amerikanske markedet, og har store kunder som vennebetalingstjenesten Venmo, pengeoverføringstjenesten Wise, budsjetteringsappen Mint og kryptoplattformen Coinbase. Det var altfor problematisk for amerikanske myndigheter som stoppet oppkjøpet fordi det ville skade konkurransen og gi Visa for mye markedsmakt.

Det er ganske mange som mener at det var det avslaget som fikk Visa til å rette blikket mot den andre siden av Atlanteren og oppdage Tink. Det er også de som mener at et Visa-oppkjøp vil være like problematisk i Europa som i USA.

En av dem er Klarnas Sebastian Siemiatkowski, som i fjor sommer twitret: «Visa kjøper Tink. Det vil blir superinteressant å se hva EUs konkurransemyndigheter gjør. Visa gjør nøyaktig samme oppkjøp i EU som de ble stoppet fra å gjøre i USA. Vil myndighetene gjøre en annen vurdering nå, og i så fall hvorfor?», skrev Klarna-sjefen, vel vitende om at han uttalte seg om en mulig fremtidig konkurrent.

Ytterligere ett faktum som gjør ventetiden spesiell, er erkefienden Mastercards kjøp av danske Aiia, som er en API-aggregator på lik linje med Tink. Det oppkjøpet ble kjent i september og var godkjent av myndighetene allerede i november.

Nå er Aiia for all del et mindre selskap enn Tink, så med basert logikken nevnt tidligere myndighetene bør den beslutningen ha vært litt enklere.

Hva er konsekvensen?

EUs konkurransekommisær Margrethe Vestager åpnet i september 2020 for en ny praksis som tillot å granske også oppkjøp av mindre selskaper for å forhindre at tech-selskaper ble for mektige.

Er det slik at EU-kommisjonen kan ha latt seg påvirke av at USA stoppet et lignende oppkjøp i USA et halvår tidligere. På den andre siden sier kommisjonen samtidig at den ikke har gransket Visa-Tink-avtalen.

Kanskje er bare slik at det er det tid det tar i EU. Fusjonen mellom Vipps, Mobile Pay og Pivo har versert i EU-systemet nesten like lenge uten å ha fått noe svar. Og da Mastercard fikk sin endelige godkjenning av Nets-oppkjøpet i mars i år, var det halvannet år etter at prosessen startet.

Les mer: (+) Visa vil kjøpe Tink – vi sjekket status på avtalen (som EU ikke en gang har gransket (Breakit)
Visa vil kjøpe svensk fintech-selskap for 18 milliarder kroner
Fintech-oppkjøp for 45 milliarder går i vasken
Mastercard fullfører overtakelsen av Nets
Mastercard får grønt lys for Aiia-kjøp