Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
Den er ikke mer enn drøyt et år siden Mark Zuckerberg fortalte verden at morselskapet skulle bytte navn til Meta og at selskapet skulle bruke store krefter på å bringe sammen separate digitale verdener til et eneste stort metavers.
Siden har metaverset blitt en buzzword som stadig flere tar i bruk, men som betydelig færre faktisk skjønner. Forsterket av at tunge navn som Bloomberg utbasunerer at metaversmarkedet kan være verdt 800 millarder dollar i 2024.
Annonse
Annonse
FinShift skal glatt innrømme å tilhøre den mer skeptiske siden av betrakterne til denne hypen.
Muligens henger det sammen med at da Zuckerberg også la ut et bilde av sin egen avatar i Metas VR-plattform Horizon Worlds og fikk store deler av internett til å le av «Meta-Mark», skapte han sannsynligvis også et bilde som hele metavers-konseptet fortsatt lider av.
FinShift klarer på godt og vondt ikke å bli kvitt assosiasjoner til Second Life, om noen husker det. hver gang ulike inkarnasjoner av metavers vises frem. At det ikke nødvendigvis er en smart assosiasjon, skal vi komme tilbake til.
Det siste norske tilskuddet til metavers-verden er Skatteetaten og Brønnøysundregistrene som har åpnet fyrtårn i metaverset Decentraland.
Annonse
Der kan man se en skjeggete fyr danse rundt og få informasjon om hvordan man betaler skatt og gjør opp for sine kryptotilganger. Heller det er ikke noe FinShift klarer å bli veldig begeistret over.
På den andre siden har satsingen kostet rett under 100.000 kroner, så det er ikke brukt enorme beløp. I tillegg skal vi se at også den er mulig å se på med litt andre øyne.
Annonse
Decentraland er for øvrig en Etherum-basert virtuell verden, med verdivurdering i milliarder dollar, der man kan kjøpe og selge digital mark og eiendommer. I begynnelsen av oktober fikk den oppmerksomhet verden over da datainnsamleren Dappradar fant ut at Decentraland hadde 38 «aktive brukere» i døgnet. Det ble raskt tolket som at ingen var der, men i metavers-verden og Dappradars data står «aktiv bruker» for en unik lommebokadresse som har interagert med Decentralands smartkontrakt.
Decentraland slo tilbake og forklarte at inkludert «turister og tilskuere» hadde de logget 56.697 aktive brukere i september. Bedre, men fortsatt langt, langt færre enn som besøker Shifter en normal måned.
Annonse
FinShift ser ikke ut til å være helt alene om å ha problemer det bildet som er blitt skapt rundt begrepet metavers
– Jeg hater begrepet «Metaverset», sa VR-gründer Sondre Kvam i Shifter denne uken.
Det som irriterer ham er narrativet om at alle skal leve i en digital verden. i blandet digital «fashion» og krypto. Og VR blir på godt og vondt ofte tett knyttet mot det.
– Vi lager en samarbeids-app – et verktøy for at du skal klare å komme i flytsonen alene eller med andre, og ha gode «workshops». Det har lite å gjøre med tanken om et metavers, sa Kvam.
Hvorfor er dette interessant?
Om vi i stedet for å harselere med eller kritisere digitale verdener og lytter til EYs metavers-guru Magnus Jones da han forklarer at metaverset – det er internett som går fra 2D til 3D. Da er det plutselig mulig å se at det finnes en slags logikk i utviklingen likevel.
Når han på Betalingsformidlingskonferansen så forklarer at de tre viktigste pilarene i metaverset er XR, det vil si alle former for virtuell og forsterket virkelighet, kunstig intelligens og blokkjede, så begynner man å skjønne at det er noe mer enn bare småpinlige tegneserieverdener, og at Kvams VR-planer faktisk kan sies å være en del av metaverset – bare vi klarer å fjerne det snevre bildet som er skapt rundt det.
I tillegg viser en undersøkelse gjennomført av EY og Arcane Crypto at det faktisk er betydelig flere nordmenn under 39 år som eier kryptovaluta enn som eier aksjer. 330,000 mot 198.000 i 2022.
Og for å gå inn på en annen del av metaversets tokeniserte verden. NFT-er (non-fungible tokens) er mye mer enn idiotiske digitale aper. Det er like mye digitale beviser som verifiserer eierskapet i en digital verden, eller for den delen noe som følger en fisk i en blokkjedebasert sporingkjede for oppdrettslaks.
Da kommer vi tilbake til Skatteetaten og Brønnøysund. Begge er lovpålagt å være der brukerne er. Jones, som har vært med å bistå etatene i prosjektet, mener at de gjennom å være på plass allerede i dag dermed har en mulighet til å begynne å bygge relasjoner, treffe morgendagens skattebetalere og kanskje også ansatte.
Mange store internasjonale selskaper tenker på samme måte. Det er ikke penger å hente på metaversverdener i dag, men det er viktig å være der for å lære og møte morgendagens brukere og skattebetalere og kunder.
Hva er konsekvensen?
– Dette er ikke noe som truer forretningsmodellen på fem eller ti år, men kanskje om 15 år, hevdet Jones og la til:
– At XR, AI og blokkjede kommer til å spille en nøkkelrolle i fremtidens infrastruktur for dere og deres bedrifter er jeg 110 prosent sikker på.
Det er sannsynligvis ganske vanskelig å motsi ham på det punktet.
Og så var det Second Life, som FinShift var rimelig sikker på var en nærmest bortglemt ting. Slik er det ikke i det hele tatt. Ifølge Magnus Jones har Second Life i dag, omtrent 15 år etter starten, 70 millioner registrerte brukere, øker med 350.000 hver måned og genererer verdier for 80 millioner dollar.
Så hvem vet, om 15 år er kanskje til og med «Meta-Mark»-avataren blitt kul...
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»