FinSHIFT 14.06.2023

Starlings «darling» gikk av etter krangel med investorer

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Anne Boden er gründer og administrerende direktør i Starling Bank.

Hva er saken?

Starling Bank har vært den kanskje klarest lysende stjernen på den britiske digtalbankhimmelen. I hvert fall når det gjelder å bygge en bank som kan tjene penger.

Da banken i slutten av mai rapporterte årsresultatet for regnskapsåret som sluttet den 31. mars, var det imponerende tall som ble lagt frem.

Inntektene ble doblet og endte på 453 millioner pund, drøyt 6,1 milliarder kroner. Resultat før skatt stod for en seksdobling sammenlignet med året før og endte på 195 millioner pund, drøyt 2,6 milliarder kroner.

To viktige forklaringer til suksessen er:

1. At Starling har klart overbevise kundene om at det er greit å plassere innskuddene sine der. Totale innskudd i banken var på over 10 milliarder pund, opp 17 prosent sammenlignet med året før.

2. At banken har klart å gjøre utlån til sin kjernebusiness. Noe som har vært svært vellykket i en tid da rentene fyker i været. Særlig har banken vokst på boliglån. Andelen av den totale utlåningen på nesten fem milliarder pund, har gått fra 36,7 til 70,5 prosent i løpet av et år.

Med slike tall var det ganske så uventet at gründer og daglig leder Anne Boden samtidig meldte at hun går som banksjef i slutten av juni. Hun erstattes av den operative sjefen John Mountain, som går inn som midlertidig sjef.

Boden forklarte at hun trer tilbake fordi hun ville unngå alle potensielle interessekonflikter mellom rollen som gründer og sjef, og den som en av bankens største eiere.

«Det er ikke lenger rett og riktig at en bedrift på denne størrelsen har en gründer som CEO», sa Boden til journalistene på plass, og la til at beslutningen først og fremst var «til det beste for Starling».

Hvorfor er dette interessant?

Selv om Anne Boden har sittet bak rattet siden banken ble grunnlagt i 2014 og fortsatt eier 4,9 prosent av aksjene som representerer nesten 20 prosent av stemmerettighetene, er det en rimelig uvanlig beslutning fra en gründer. I hvert fall når det ble fremstilt som relativt udramatisk.

Men så var det ikke hele sannheten heller. Den ble kjent denne uken, da Financial Times kunne avsløre at avhoppet kom etter en skikkelig clash med investorene om verdsettelsen av banken.

I februar valgte investeringsselskapet Jupiter Fund Management å selge sin eierandel på seks prosent. Kjøper var en gruppe eksisterende investorer, blant annet et selskap kalt Chrysalis Investments, som drives av to Jupiter-sjefer.

Prisen som ble satt på aksjene innebar omtrent en halvering i verdsettelsen til Starling, fra 2,5 milliarder pund til et sted mellom 1-1,5 milliarder pund.

Det skal ha gjort Boden bekymret for verdsettelsen både av sine egne aksjer og for de cirka 15 prosent av aksjene som eies av de ansatte.

Da hun ikke fikk gjennomslag for sitt syn valgte hun så å gå av, fordi hun mente at administrerende direktør Boden var blitt altfor påvirket av synet til aksjonær Boden.

Hva er konsekvensen?

Før hun forlot sjefsstolen hadde Anne Boden uttrykt ganske så klare ambisjoner om å ta banken på børs i løpet av 2023.

Med det aktuelle årsresultatet i ryggen hadde det nok vært en mulig oppgave, til tross for trange tider for fintech-selskaper. Hva som skjer med børsplanene nå, er umulig å gjette, men veien ser utvilsomt ut å ha blitt litt lenger.

Til sist må man bare lure litt på hva som fikk Jupiter å halvere verdsettelsen et par måneder før banken la frem sitt beste årsresultat noensinne.

Har ligger det sikkert mer bak, men i FinShifts øyne høres ikke den opprinnelige verdsettelsen på 2,5 milliarder pund, cirka 33 milliarder kroner, særlig urimelig ut for en lønnsom bank med milliardoverskudd og 3,6 millioner kunder, selv om den ikke har prøvd seg på den samme internasjonale ekspansjonen som konkurrenten Revolut.

For det er jo slik at Revolut til tross for et heftig kutt på 15 milliarder dollar i april, fortsatt er verdsatt til 18 milliarder dollar, nesten 200 milliarder kroner. Dette etter at banken leverte et omstridt 2021-resultat før skatt på 26,3 millioner pund i begynnelsen av mars i år. Og uten at noen vet hvordan det gikk for Revolut i fjor.

Relaterte saker:

→ (+) Anne Boden avgikk etter krangel med investorer (Financial Times)
→ (+) Anne Boden, gründer av Starling går av som sjef (Techcrunch)
Fem ting vi lærte fra Starlings 2023-rapport (Altfi)
Starlings resultat er bevis for at høye renter kan være en velsignelse for fintech (TechCrunch)