BANK og FINANS

Sparebank 1 åpner for Google Pay

Nå får kundene i alliansens 13 banker endelig muligheten til å bruke den mobile lommeboken til teknologikjempen.

Publisert Sist oppdatert

Norske bankers motstand mot mobile lommebøker fra de amerikanske tech-gigantene går tilbake til den gangen Vipps ikke hadde samme grep om det norske betalingsmarkedet, og fryktet at selskaper som Apple, Google og Amazon skulle komme inn og ta over hele markedet.

At Apple konsekvent har nektet alle aktører fra å få tilgang til NFC-chipen i Iphone, altså det som gjør kontaktløs betaling med mobilen mulig, har også bidratt til motstanden.

Etter hvert har frykten avtatt, og stadig flere banker har åpnet for et eller begge av de to store alternativene – Apple Pay og Google Pay.

Nå får de cirka 400.000 kundene i bankalliansen som er Android-brukere tilgang til sistnevnte. Totalt har Sparebank 1-bankene i overkant av én million privatkunder.

Mer tilbakeholdne enn de fleste

Sparebank 1-gruppen har vært en av få norske bankaktører som har holdt både Apple og Google på armlengdes avstand. De 13 bankene i alliansen har derimot kunnet tilby klokkebetaling via Fitbit Pay eller Garmin Pay - men lommebok i mobiltelefonen har det altså vært dårligere med.

– Hvorfor innføre Google Pay nå?

– Vi ønsker kontinuerlig å tilby nye måter å betale på for å forenkle kjøp for våre kunder. Vi mener at Google Pay er en betalingstjeneste som mange av bankens kunder vil kunne ha nytte og glede av, skriver Christine Meling Christensen, kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1 i en e-post til Shifter.

Langtrukken prosess

Men det er en prosess som har tatt tid. Allerede for drøyt et år siden, da Sparebanken Vest og Bulder Bank besluttet å slippe til Apple Pay, var Tore Haarberg, direktør for betalingsmarkedet i Sparebank 1 Utvikling på det klare med at pandemien hadde endret nordmenns holdning til kontaktløs betaling så mye at også bankalliansen kunne komme til å endre mening.

– Vi følger dette nøye. Vi vil nok også få slike løsninger i repertoaret om ikke så lenge, sa Haarberg til Shifter i januar i fjor.

Ifølge kommunikasjondirektør Christensen gjorde Sparebank 1 sine første vurderinger knyttet til Google Pay allerede i 2019.

– Prosjektet ble den gang stanset grunnet den juridiske usikkerheten rundt overføring av persondata ut av EØS. (Schrems II), skriver hun i e-posten,

I fjor vår ble det gjennomført en ny vurdering av forpliktelsene i Schrems II. Etter det kom Sparebank 1 frem til at det var mulig å tilby Google Pay til kundene.

Fortsatt nei til Apple Pay

– Hadde det noe å si at Vipps droppet QR-løsningen i butikk nylig?

– Beslutningen om å tilby Google Pay til våre kunder ble gjort før Vipps annonserte avslutningen av Vipps QR som en betalingsløsning i butikk, skirver Christensen

– Hvilke vurderinger gjør dere nå av Apple Pay?

– Alle betalingsløsninger har fordeler og ulemper som må nøye vurderes. Selv om vi ikke tilbyr Apple Pay i dag, så inngår dette i et område som er i kontinuerlig utvikling og hvor vi stadig vurderer vår posisjon, skriver kommunikasjondirektøren.

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*