FINSHIFT 02.02.202222

Snart kan Iphone bli en betalingsterminal

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Fra venstre. Klassisk betalingsterminal fra ingenico, mobile betalingsterminaler fra Zettle og fremtidens SoftPOS-løsning illustrert ved Samsung POS.
Fra venstre. Klassisk betalingsterminal fra ingenico, mobile betalingsterminaler fra Zettle og fremtidens SoftPOS-løsning illustrert ved Samsung POS.

Hva er saken?

Rykter gjør gjeldende at Apple er på vei å lansere en ny tjeneste som gjør Iphone til en betalingsterminal. Tech-giganten skal ha jobbet med dette helt siden den kanadiske startup-en Mobeewave ble kjøpt for 100 millioner dollar i 2020.

Ifølge Bloomberg kan den nye tjenesten bli tilgjengelig allerede i neste versjon av IOS, 15.4.

Mobeewave har utviklet teknologi for smarttelefoner som gjør det mulig å betale med kontaktløse kort direkte til en mobiltelefon, uten å bruke en ekstern terminal. Dette gjennom å ta i bruk en mobiltelefons innebygde NFC-chip.

Før Mobeewave ble kjøpt opp av Apple, utviklet selskapet den samme løsningen for Samsung under navnet Samsung POS.

Ifølge flere aktører har nettopp det at Apples IOS operativsystem ikke har støttet SoftPOS vært en bremsekloss for at løsningene skulle bli tatt i bruk på bredere front.

Hvorfor er dette interessant?

Når vi betaler i en fysisk butikk, bruker vi nesten alltid en betalingsterminal eller Point-of-Sale, POS.

Der «tæpper» vi det kontaktløse kortet eller tar frem mobiltelefonen og bruker en eller annen lommebok som Vipps med QR-koder eller Apple, Google, Garmin eller Fitbit Pay. Selv om terminalene er blitt smartere med årene, står de fortsatt på samme sted på disken, som den gang de ikke var fullt like smarte.

For drøyt ti år siden tok betalingsområdet et stort sprang da POS ble til mPOS. Plutselig ble det mulig å ta i bruk en app på smarttelefonen og koble til en liten ekstern kortleser. De fleste som noen gang har betalt i en food truck har sikkert betalt på en av den små hvite boksene fra Zettle by Paypal.

I 2011 ble nemlig svenske iZettle det første selskapet som kunne lansere en slik løsning. Det ble starten på en skikkelig vekstreise som kulminerte i 2018 da Paypal betalte neste 18 milliarder kroner for Zettle.

I løpet av den reisen tok Zettle og andre selskaper, som amerikanske Square, i bruk neste generasjon kalt SmartPOS. Dermed kunne småbedrifter nå få betalingen integrert inn i mer komplette e-handelsløsninger.

Nå er det altså på tide med neste sprang - SoftPOS. Det betyr at kjøpmennene kan droppe betalingsterminalen og fikse betaling rett fra mobilen.

Dette har sitt opphav i at de store kortnettverkene Visa og Mastercard i 2019 ga uttrykk for at de kunne tenke seg å droppe sertifiseringen av både hardware og software i en betalingsløsning. Fremover skulle det være nok å bare sertifisere software. Dermed åpnet det seg muligheter for et helt nytt marked.

Et selskap som har siktet seg inn på å være tidlig ute når dette blir virkelighet, er norske Meawallet.

– Dette er en kjempedisrupsjon. Det betyr i praksis at vi kan bygge en betalingsløsning, legge den på Google Play, og så kan butikken bruke hvilken som helst dings som bruker NFC, sa Meawallet-sjefen Nuno Sitima til Shifter i fjor vår.

Hva er konsekvensen? '

At Apple kommer med en slik løsning, virker sannsynlig. Det store spørsmålet er om de vil gjøre den tilgjengelig for andre aktører. Apple er jo ikke akkurat kjent for å gjøre det lett for konkurrenter. Bare spør Vipps som i årevis har prøvd å få innpass på NFC-chipen i Iphone.

Det er ikke helt åpenbart hvorfor andre app-selskaper med en litt annen betalingsløsning skulle få mer tilgang. Da virker det faktisk mer sannsynlig at Apple etter å ha lansert en slik løsning, vil prøve å tvinge utsalgsstedene til å ta i bruk Apple Pay.

Kanskje er det slik at den polske utvikleren Piotr Jan Pietrzak var på sporet av noe da han i et Linkedin-innlegg for to år siden mente at dette Mobeewave kjøpet var et ledd i en langsiktig plan som begynte med Passbook i 2012, forsatte med TouchID, Apple Pay, Apple Card ... og vil slutte med en Apple Dollar.

Les mer: Apple utfordrer Square gjennom å gjøre Iphone til betalingsterminal (Bloomberg)
Apple tar sikte på Soft POS-markedet gjennom å la Iphone bli betalingsterminal (paymentscardsandmobile.com)
Apple påbegynner en betalingsrevolusjon med SoftPOS, men hva er det? (Piotr Jan Pietrzak, Linkedin)
(+) MeaWallet har tidoblet antallet kunder siden teknologien ble kjøpt fra svensk konkursbo. Nå ruster de for betalingsrevolusjon.

Powered by Labrador CMS