FinSHIFT 08.03.2023

Slovenere liker krypto best av alle

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

Innbyggerne EUs medlemsland viser store forskjeller når det gjelder villigheten til å velge kryptovaluta som et investeringsalternativ til fond, aksjer eller obligasjoner.

Det er neppe noe som vil overraske veldig mange. Men liker man litt nerdete statistikk, som FinShift, byr denne grafikken på en gyllen mulighet til å grave seg ned i europernes kryptovaner, og finne ting man kanskje ikke helt hadde regnet med.

► At flere kyprioter har plassert penger i krypto enn i de mer tradisjonelle investeringalternativene.

► At Frankrike har Europas mest kryptoskeptiske befolkning

► Og Slovenia den mest kryptovennlige

At Norden stikker seg ut med en solid overvekt for investeringer i aksjer og fond, er derimot helt som forventet. Der inkluder vi også Norge, selv om Norge ikke får være med i grafikken.

Statistikken er hentet fra fjorårstall fra EUs eget Eurobarometer. Der inngår ikke EØS-land. Men Norges tall bør være rimelig like Sverige og Finland.

Arcade Research og EY gjennomførte en undersøkelse i fjor som viste at 10 prosent av Norges voksne befolkning (420.000) eier krypto. En annen gjennomført av Verdipapirfondenes Forening, VFF, også den fra i fjor, viste at 48 prosent av befolkningen har penger plassert i aksjefond. Og ifølge Aksje Norge eide 572.000 nordmenn aksjer på Oslo Børs ved utgangen av 2022.

Hvorfor er dette interessant?

Ser man nærmere på statistikken, finnes det noen overordnede mønster som er ganske så forventede.

Kryptoinvesteringer relativt sett er mer utbredt i land med svakere økonomier og lavere gjennomsnittlig formue. Det stemmer jo godt med ideen om at krypto har større sjans å vinne frem i land der tiltroen til offentlige institusjoner og lokal valuta ikke er på topp.

På den andre siden er Slovenia og Luxembourg, to stabile euro-land, begge topp tre på listen over land med størst andel kryptoinvestorer.

At Slovenia er blitt EUs mest kryptovennlige land, er imidlertid kanskje ikke så overraskende som det kan høres ut som. Litt ekstra googling avslører at landet for fem år siden påbegynte en stor satsing på å gjøre kryptobetalinger mer utbredt. Det var tett koblet til et lokalt tech-selskap ved navn Eligma og betalingsnettverket GoCrypto som selskapet hadde utviklet. Det påstås at det til og med er det raskest voksende kryptobetalingsnettverket i verden, men det tør ikke FinShift gå i god for.

Det hele begynte i hovedstaden Ljubljana på landets største kjøpesenter, med det særdeles passende navnet BTC City. I dag skal det finnes over 500 steder som aksepterer krypto som betalingsmiddel, blant annet 33 sportsarenaer.

Hva er konsekvensen?

Det skulle vel være at i dag kan teknologiske fremskritt (om man nå synes at betaling med krypto er det) vokse frem mange steder.

Men først og fremst var hele denne posten en unnskyldning for å dele en usedvanlig kul grafikk.

Relaterte saker

Rangert: Så populært er det å investere i krypto i EUs medlemsland (Visual Capitalist)
Fransk bank lover store kutt i lån til oljeproduksjon i 2030 (RFI)
Undersøkelse: 420.000 nordmenn eier kryptovaluta (E24)
Rekordhøy andel nordmenn som har penger plassert i aksjefond (VFF)