BANK OG FINANS

Sender kvitteringen rett til regnskapet i sanntid

Når Folio og Sparebanken Vest får Fiken med på laget er målet å ta integrasjon mellom bank og regnskap til ett nytt sanntidsnivå.

Kvitteringskameratene. Bendik Gill Bakken, medgründer og daglig leder i Fiken, Dag Olav Norem, daglig leder i Folio og Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest samarbeider for å gjøre småbedriftenes utleggshåndtering effektivere. :
Publisert

Da Cicero Consulting la frem rapporten «SMB-kampen fortsetter» tidligere i vår, var bildet av at norske små og mellomstore bedrifter vil foretrekke å gjøre mest mulig av økonomistyringen i regnskapssystemet forsterket.

Analyseselskapet mente at det største spørsmålet var hvem som skulle eie kundeflaten – bankene eller regnskapsleverandørene.

Det mest sannsynlige utfallet peket mot fremtidig duell mellom regnskapsgiganten Visma på den ene siden og samarbeidet mellom DNB, Sparebank 1 og Uni Micro på den andre. Særlig om sistnevnte konstellasjon på sikt begynner å tiltrekke seg flere banker inntil det er blitt en «regnskaps-Vipps».

Det vil ikke Folio, Sparebanken Vest og Fiken være med på. Når Folio nå får tilført 50 millioner kroner (40 fra Fiken og 10 fra Sparebanken Vest) er den uttalte ambisjonen å vise at det finnes flere veier til å vinne SMB-enes gunst.

LES OGSÅ: «Det er definitivt Visma som er den store stygge ulven for bankene i dag»

Banken må gjøre mer enn å flytte penger

– Banker har tradisjonelt vært en destinasjon. Et sted du har gått for å få utført noe. I en digital verden gir det ikke mening på den samme måten. Der er bank en aktivitet som integreres i verktøy som hjelper kunden å utføre helt andre oppgaver. En digital tjeneste som ikke løser et større problem enn kun å flytte penger vil ikke ha livets rett, sier Folio-gründer Dag Olav Norem.

Han er heller ikke overdrevet glad at det snakkes om å eie kundeflaten. Ifølge Norem eier kunden seg selv og Folios oppgave er å være der for kunden.

Bendik Gill Bakken, medgründer og daglig leder i Fiken, mener bransjeglidningen, det vil si at de tidligere så tydelige siloene bank og regnskap stadig sklir mer inn i hverandre, bare er et symptom på at det finnes for mange uløste problemer, for mye friksjon og for få svar. Men også at sammenblandingen kan fungere som en katalysator.

– Å løse problemet med regnskap og økonomistyring er så komplekst at det ikke gir mening å gjøre på egen hånd. Samarbeid er mye mer kraftfullt, sier Bakken.

LES OGSÅ: Capassa skal vise at det er for tidlig å regne fintechene ut av SMB-kampen

Inspirert av samarbeidspartnerne

Bankrepresentanten i trioen, Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest holder med og føler seg verken truet eller lokket av planene til de forventet store aktørene på området.

– En viktig premiss for at dette samarbeidet har fungert så bra, er ingen av oss har posisjoner å forsvare i dette markedet. Vi har tvert imot en mulighet til å angripe, sier Fresvik.

Dag Olav Norem i Folio ser frem imot å kunne gi småbedrifter oversikft og kontroll over utgiftene hele veien inn i regnskapssystemet.

Hun peker også på at banken i stort deler filosofien og pragmatismen til både Folio og Fiken.

– Vi har latt oss inspirere av deres kompromissløshet i å alltid utvikle på kundens premisser når vi har bygget vårt eget utviklingsmiljø, sier hun.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Ville ikke være bank selv

Samarbeidet mellom Folio og Sparebanken Vest går tilbake til 2018. For å lykkes med målet om å lage økonomistyringsverktøy for småbedrifter som gir eieren en følelse av kontroll og oversikt, var selskapet nødt til å ha stålkontroll på transaksjonene, forklarer Dag Olav Norem.

– Da må man være bank, men vi innså også fort at det var lite som tilsa at det var lurt for oss å selv bygge bank, sier Norem.

I dag tilbyr Folio en bedriftskonto, et betalingskort og et verktøy som gjør alle utgiftene klart for regnskap. Selskapet opererer på Sparebanken Vests konsesjon, det vil si at banken administrerer kontoen og passer på pengene, men på kortet står det Folio.

I korthet fungerer løsningen slik: Hver gang betalingskortet brukes, får brukeren et pushvarsel på telefonen. Åpner hen varselet, åpnes også kameraet automatisk, slik at det bare er å ta bilde av kvitteringen, som så automatisk blir knyttet til transaksjonen.

– Vi bruker også data fra kortsystemet til å gjette på hva pengene er brukt til, slik at vi gir brukeren en mulighet å direkte dokumentere formålet med utgiften i sanntid, sier Norem.

LES OGSÅ: «Vi tror veldig sterkt på at regnskapssystem er noe du vil kjøpe hos bankene»

Har både små og store på kundelisten

Det å gjøre ting klart til regnskap har gått hjem hos både store og små selskaper og både hos daglige ledere og regnskapsførere.

– Folio er først og fremst et verktøy for småbedriftene, men ett selskap på kundelisten omsetter for hele 850 mill. Der er det én person som har et Folio-kort. Det er daglig leder, etter sterk oppfordring fra regnskapsfører, forteller Norem

Fresvik i Sparebanken Vest er også en flittig Folio-bruker.

– Det er utrolig deilig å få opp beskjeden. «Halleluja, du har gjort det du trenger å gjøre.», og vite at utlegghåndteringen er klar, sier hun og demonstrerer appen for Shifter.

Nå skal kvitteringen rett inn regnskapet

Med Fikens inntreden skal de tre selskapene ta denne automatiseringen til neste nivå. Folio har nemlig laget et API, som Fiken nå er i ferd med å integrere. Dermed blir det mulig å sende komplett informasjon om transaksjonen rett inn i regnskapssystemet omtrent samtidig som transaksjonen har funnet sted.

– Det er mange som lager integrasjoner mellom bank og regnskap, men det er ingen som har gjort det i sanntid, sier Norem.

– Vanligvis er dette batch-jobber som gjøres med store forsinkelser. Det er også en hodepine for brukeren, som må vente på at alt skal komme inn, fortsetter Bakken.

Dyrt med manuelle prosesser

Han legger til at selv om Fiken først og fremst vender seg til bedrifter som vil ta hånd om regnskapet selv, i dag er det omtrent 70 prosent av kundene som gjør det, liker han at Folio har laget en løsning som også regnskapsførere elsker.

– Det har trigget oss også. Vi mener at regnskapsføreren har en funksjon, men at den er i endring. Denne løsningen vil eliminere mye av den manuelle jobben med synk og avstemning, sier Bakken.

– Manuelle arbeidsprosesser blir fort veldig dyrt. Gjennom å automatisere dem håper jeg vi kan bidra til at regnskapsførere blir et alternativ for flere småbedrifter, sier Norem.

API-et som skal integreres med Fiken er i testfasen, og Norem regner med at alt skal være på plass i begynnelsen av høsten.

Det skal ikke bli et eksklusivt produkt. Samarbeid på tvers er viktig for både Norem og Bakken. Dermed skal Fiken fortsette og integrere seg med alle banker og Folio åpne sitt nye API for alle regnskapssystemer.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*