FinSHIFT 01.03.2021

Saksøker storbank for fossil finansiering

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

Tre klimaorganisasjoner går til sak mot eurosonens største bank, franske BNP Paribas. Det skal være første gang en forretningsbank tas til retten for klimarelatert finansiering.

Oxfam France, Friends of the Earth France og Notre Affaire à Tous mener at storbanken står for et «betydende bidrag» til global oppvarming fordi den låner ut penger til petroleumsnæringen og kullindustrien, samtidig som banken forteller om hvor mye den gjør for miljøet.

BNP Paribas skal ha lånt ut rundt 570 milliarder kroner til nye olje- og gassprosjekt i perioden 2016-2021. Det gjør dem til Europas største og verdens femte største långiver til fossile utviklingsprosjekter, ifølge de tre organisasjonene.

De tar utgangspunkt i en fransk lov fra 2017, som krever at alle større selskaper må lage «årvåkenhetsplaner» som skal sikre at ingen deler av virksomheten og forsyningskjeden bryter mot menneskerettighetene eller fører til at miljøet påvirkes negativt.

I dette tilfellet mener organisasjonene at banken bryter mot loven gjennom «å fortsette å skrive ut blankosjekker til de største fossil-selskapene uten å stille krav om en overgang til en fossilfri fremtid».

Hvorfor er dette interessant?

De tre organisasjonene kom med et formelt varsel om sine planer allerede i oktober i fjor. Der ønsket de å se en omfattende overhaling av bankens karbonutslipp, inkludert utslipp som oppstått på grunn av banken finansiering.

I januar kom banken med et svar. BNP Paribas lovet å kutte sin finansiering av oljeutvinning og -produksjon med 80 prosent frem til 2030, Fra 5,3 milliarder euro i fjor til under milliarden i 2030. Banken pekte også på at den totale finansieringen av fossile prosjekter på 23,7 milliarder euro allerede er mindre enn hva banken låner ut til lavutslippsprosjekter, inkludert fornybar. I dag låner banken ut 28,2 milliarder euro til slike, men målet er at det skal bli 40 milliarder i 2030,

Det var altså ikke godt nok for at de tre organisasjonene skulle la være å ta saken videre.

Muligheten til å gå rettens vei har gjort juridisk aktivisme vanligere i Frankrike. Søksmålet mot BNP, er foregått av saker mot Air France - KLMs nederlandske del, det franske oljeselskapet Total (en av BNP største kunder), og den franske staten.

Hva er konsekvensen?

Det vil helt sikkert gå ganske lang tid før vi vet hva dette betyr for BNP Paribas. Men det er noe som garantert vil følges nøye av både miljøorganisasjoner og finansinstitusjoner.

Så er spørsmålet om vi kan få se lignende grep i Norge?

Norge og Tyskland ble nemlig i 2021 de første landene som gikk i fotsporene til Frankrike, og innførte en lovgivning lignende den franske. Det er imidlertid en vesentlig forskjell. Der både Frankrike og Tyskland har innført en lov som dekker både miljøet og menneskerettigheter, skal den norske loven bare ha fokusert på at menneskerettigheter og sosiale rettigheter er ivaretatt i alle deler av virksomheten.

Det betyr i så fall at norske banker ikke trenger å frykte for lignende søksmål med det første.

Relaterte saker

BNP saksøkt for finansiering av olje- og gasselskaper (CNBC)
Fransk bank lover store kutt i lån til oljeproduksjon i 2030 (RFI)
BNPs investeringer i fossile brensler utfordres av ikke-statlige organisasjoner (RFI)
Norge et av tre land med lovgivning som gjøre due diligence av menneskerettigheter obligatorisk (Noelle Lenoir Avocats)