FinSHIFT 24.11.2021

PSD2 – på rett vei etter to år

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

F2r.v. Arnt Inge Sætern, Elekt, Endre Jo Reite, BN Bank og Alf Gunnar Andersen, Horde

Hva er saken?

EU betalingstjenestedirektiv, PSD2, er noe FinShift har brukt mye tid og plass på i løpet av det siste året.

I den spede begynnelsen for et år siden handlet det aller meste om alt som ikke virket med PSD2. Slik er det ikke lenger. Faktum er at de siste PSD2-relatere sakene i Shifter alle kan kategoriseres som en form for suksesshistorier.

► Strømsalgselskapet Elekt dukket plutselig opp i høst som et av de nye selskapene med PSD2-lisens. Elekt bruker lisensen til å hente ut ikke bare kontoinformasjonen, men også fakturaen som ligger til grunn for betalingen. Løsningen som selskapet har utviklet, leser så av fakturaen og kan fortelle nysgjerrige kunder om Elekt kan tilby billigere strøm i løpet av 30 sekunder.

Før lisensen var på plass samarbeidet Elekt med BN Bank. Ikke så rart kanskje, etter som BN Bank selv er et av eksemplene på noen som begynner å få sving på bruken av PSD2-API-er

► Etter en forsiktig start i fjor høst, får BN Bank nå nye bankinnskudd på 40-50 millioner kroner i uken fra kunder i andre banker. Disse har oppdaget at de kan flytte sparepenger til en konto med bedre rente i BN Bank, og samtidig fortsatt ha adgang til kontoen i mobil- eller nettbanken i sin gamle bank.

► Til sist må også sjefskritikeren av PSD2-fremdriften nevnes. Alf Gunnar Andersen i Horde fortalte i forrige uke at selskapet nå kan gjøre det som var planen fra begynnelsen. Med hjelp av PSD2-API-ene har Horde samlet seg nok data fra sine 170.000 kunder til at de faktisk kan gå videre og tilby en prissammenligningstjeneste for alt fra mobiltelefoni til forsikring. Denne er basert på de aggregerte dataene som er samlet inn. Tjenesten forteller brukeren om hen betaler mer eller mindre enn lignende personer i databasen. Målet er å gjøre folk til «økonomisjef i sitt eget liv».

Hvorfor er dette interessant?

PSD2-direktivet ble innført i september 2019, og frem til nå har det vært langt mellom overskriftene som har hatt noe positivt å fortelle om bruken av API-er.

Frem til april, som var Den europeiske sentralbankens deadline for når bankene skulle ha API-ene på plass, var det fortsatt høy temperatur i debatten. Etterpå ble det nesten helt stille. Finanstilsynet raslet litt med sablene i sommer og hadde synspunkter på Sparebank 1s håndtering av API-ene, men mye mer enn som så er det foreløpig ikke blitt fra tilsynet.

Selv om tredjepartsaktørene, når de blir spurt, fortsatt sier at ting er langt fra perfekt, er det åpenbart at situasjonen er blitt langt bedre.

Hva er konsekvensen?

Om høstens eksempler er begynnelsen på at striden fra i fjor høst snart kan legges død, får tiden vise.

En første indikasjon får vi nok i begynnelsen av desember når Fintech Norway inviterer til offentlig debatt om PSD2 og veien videre.

Les mer:

I fjor var det full krig om PSD2: Nå møtes kranglefantene til «konstruktiv debatt»
Nå skal Horde bli tjenesten Alf Gunnar Andersen alltid har drømt om
Stjeler millionkunder fra Sbanken med PSD2
Bruker strømregningen fra konkurrentene til å tilby billigere strøm