FinSHIFT 22.06.2022

Penger med personkjemiske forutsetninger

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Fr.v. Dag Olav Norem, daglig leder i Folio, Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest og Bendik Gill Bakken, medgründer og daglig leder i Fiken,

Hva er saken?

Folio henter 50 millioner kroner for å løfte sin «banktjeneste» for småbedrifter til neste nivå.

Pengene kommer fra samarbeidspartner og hovedeier, Sparebanken Vest, som går inn med 10 millioner kroner og den nye investoren Fiken. Regnskapsutfordreren går inn med 40 millioner kroner og blir nest største eier.

Frem til i dag har Folio og Sparebanken Vest utviklet en bedriftskonto som gjør det enklere for småbedrifter å holde styr på utgiftene og legge til rette alle utlegg for veien videre inn i regnskapet.

Når Fiken nå kommer med på laget er det meningen at utgift og kvittering skal bli sendt direkte til regnskapet omtrent i det betalingen finner sted.

– Det er mange som lager integrasjoner mellom bank og regnskap, men det er ingen som har gjort det i sanntid, sier Folio-sjef Dag Olav Norem om hvorfor dette er så spesielt.

Hvorfor er dette interessant?

At Folio, Fiken og Sparebanken Vest har noe interessant på gang, er det ikke tvil om, likevel er det den finansielle aktiviteten som vekker størst nysgjerrighet her.

Det er mulig at hukommelsen til FinShift er veldig kort, men vi kan ikke huske at det har skjedd at et norsk fintech-selskap har gått inn med denne typen beløp i et annet norsk fintech-selskap.

Det er jo en milepæl i seg selv. At det skjer på et tidspunkt der Shifter og andre aviser renner over av overskrifter om kapitalkrisen og at kranen nå er skrudd igjen for vekstselskaper, gjør det bare enda mer spennende.

Så er ikke Fiken et fintech-selskaper helt som alle andre. Siden starten i 2014 har gründerne Bendik Gill Bakken og brødrene Aleksander og Joakim Blomskøld ikke hentet en eneste investorkrone.

Siden 2017 har Fiken levert et samlet resultat før skatt på rundt 210 millioner kroner. I fjor endte resultatet på rett under 90 millioner kroner, med en driftsmargin på rett over 50 prosent.

Det er derfor Finansforbundet og Ontogeny Group peker ut Fiken som det lønnsomme unntaket i sine to (foreløpig) statusrapporter om det norske fintech-markedet.

Og det er da det blir mulig å trekke opp 40 millioner av hatten og satse på det man har tro på.

Hva er konsekvensen?

Når Bendik Gill Bakken skal forklare hvorfor Fiken helt plutselig gjør en investering på den størrelsen, handler ikke svaret i særlig stor grad om penger.

– Dette er egentlig ikke en finansiell investering. Vi satser ikke 40 millioner på hva som helst. Vi tror vi kan få til et bedre produkt. Så enkelt/vanskelig/banalt er det, sier Bakken i Shifter.

En viktig grunn er at Bakken og Norem i Folio har funnet ut at de har det samme kompromissløse fokuset på å løse problemer.

Ifølge Bakken havarerer samarbeid fordi partene ikke har den samme holdningen på slike områder. Da hjelper det ikke å pøse inn penger, mener han. Mangler kjemien mellom to miljøer som skal integreres, spiller det liten rolle hvor stort beløpet er.

Bakken kan på sitt vis høres ut som en Jürgen Klopp, eller en Kjetil Knudsen om vi skal ta et mer lokalt eksempel. Begge to fotballtrenere som i prinsippet alltid har en plan for hvilke spillere som skal kjøpes inn og hvordan de skal brukes for å være til størst nytte for laget.

På samme måte åpner Bakken og Fiken lommeboken fordi de er overbevist om at 1+1 kan bli litt mer enn 2 på sikt.

Relaterte saker

→ (+) Fiken blir for første gang investor når Folio henter 50 millioner kroner
→ (+) Sender kvitteringen rett til regnskapet i sanntid
→ (+) Mener norsk fintech har nådd en «kritisk masse»:– Et taktskifte