FinSHIFT 01.02.2023

Norske ledere tror bankene fortsatt dominerer i 2030

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Clint Sookermnany, leder for finansielle tjenester i PA Consulting, står bak den norske delen av rapporten «Vision for banking»

Hva er saken?

Konsulentselskapet PA Consulting liker å gjøre seg noen tanker om hvordan bankmarkedet ser ut i 2030,

I en helt fersk rapport, «Vision for Banking – A force for future good», har man arbeidet frem fire oppdaterte scenarioer på hvordan bankverdenen kan se ut i 2030. De er basert på svar fra 600 ledere i Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia og Nederland. Undersøkelsen ble gjennomført i november-desember i fjor.

Scenarioene skiller seg en del fra det FinShift fikk presentert under Betalingsformidlingskonferansen i 2021. Da viste Frode Lervik i PA Consulting frem de fire alternativene: «De etablertes innovasjon», der de lokale bankene har klart å opprettholde konkurransekraften; «Nye allianser», der handelsnæringen har kommet på banen og har tatt kontroll over verdikjeden gjennom å koble betalinger, ID-løsninger og lojalitet i helt nye kundereiser; «Et globalisert Norden», der de store kortnettverkene dominerer og er sterke partnere; og «Alt endres», der big tech-selskapene har tatt over, og har brukt teknologi, analyse og kundeinnsikt til å skape verdi fra data i stedet for fra transaksjoner.

Denne gangen er de fire scenarioene døpt til «Sentralisert big-tech», Silicon Valley-gigantene med sitt opphav utenfor bankindustrien har tatt over for de store bankene, «Ekvivalent evolusjon», hvor dagligbankmarkedet fortsatt er dominert av noen relativt få store etablerte banker som tilbyr det meste av banktjenester. I alternativet «Fragmentert finans» er det fintech-ene som har stukket av med seieren og bankverden er blitt til et «levende innovativt økosystem», mens det i det siste, «Disparat dominasjon», er det stadig mer spesialiserte og store banker som er i førersetet. Veien dit har gått gjennom å bare tilby noen få produkter og tjenester, og være best på dem.

Kanskje ikke noen revolusjonerende forskjeller, men likevel en viss forandring i løpet av noen år.

For den som bruker tid på å fundere over fremtiden for bank, kan rapporten sikkert bidra med inspirasjon, selv om den er en sammenstilling av funnene i alle fem land.

Hvorfor er dette interessant?

FinShift må innrømme at de skikkelig spennende funnene kom først da vi tok en telefon til Clint Sookermany, som har stått for den norske delen av PA Consulting-rapporten.

Han kunne nemlig fortelle om noen lokale funn som må sies å være ganske så interessante. Norske bedriftsledere skiller seg ganske så kraftig fra sine kolleger i de andre fire landene. Norske og svenske ledere utgjør i flere tilfeller ytterpunktene i synet på de etablerte bankenes fremtid.

– Nesten tre fjerdedeler av de norske bedriftslederne forventer at det er tradisjonelle banker som fortsatt dominerer i 2030, og hos cirka halvparten av dem er tillit en kritisk faktor, kunne Sookermany fortelle FinShift.

Følgelig kommer det også frem i undersøkelsen at Norge er det landet der færrest ledere (36 prosent) forventer at Big Tech-selskapene vil få en økt tilstedeværelse i bransjen innen 2030.

Hos «søta bror» er synet et litt annet. Der er det faktisk over halvparten av de spurte (54 prosent) som tror at selskaper som Apple, Amazon, Google og Microsoft vil spille en større rolle.

– Den svenske historikken med å bygge suksessrike fintech-selskaper som Klarna og Zettle spiller nok inn. Norge har jo dessverre ikke de samme eksemplene å vise til, sier Sookermany.

– Men jeg tror også at den norske tillitten til bankene har noe å si. At så mange flere i Norge tror at bankene vi klare seg bra, peker i den retningen, fortsetter han.

I undersøkelsen kommer det også frem at norske bedriftsledere er spesielt bevisste på verdien av den aktive rollen finanssektoren må ta på ESG-initiativer, ifølge undersøkelsen.

Ifølge Sookermany tror syv av ti at finanssektoren kan ha en positiv innvirkning på klimaendringene gjennom grønn finansiering eller investeringer i bærekraftige selskaper.

Hva er konsekvensen?

I sluttordene i rapporten passer PA Consulting på å referere til Amaras lov. Den sier at «mennesker har en tendens til å overvurdere virkningen av en ny teknologi på kort sikt, og undervurdere effekten av den på lang sikt.»

FinShift kan ikke annet enn å si seg enig, og avstår dermed fra å komme med noen egne spådommer om hvem som er vinnere og tapere om syv år.

Relaterte saker

Vision for banking – a force for future good (rapport fra PA Consulting)
Fire mulige fremtider for nordiske banker