FinSHIFT 18.05.2022

Norske fintechs mangler skaleringskapital

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Fr. v. Asgeir Olsen, Microsoft, Dan Ouchterlony, Schibsted Ventures, Mariana Chapei, SANDS, Rune Hoff, Fremtind NXT, Christian Fjestad, SpareBank 1 Østlandet, Christina Wiig, Startuplab , Knut Eilif Halgunset SpareBank 1 SMN og Kjerstin Braathen DNB

Hva er saken?

Startuplab lanserte i forrige uke en storsatsing på fintech sammen med et tungt lag av samarbeidspartnere; DNB, Microsoft, Schibsted, Sparebank1 Østlandet, Sparebank 1 SMN, advokatfirmaet SANDS og forsikringsselskapet Fremtind.

Industriprogrammet skal ha fem fokusområder: Klassiske finansielle tjenester, data og sikkerhet, varehandel og betaling, bærekraft (med EUs taksonomi er bærekraftsrapportering på full fart inn i den finansielle verden), samt blokkjedeteknologi.

– Vi tenkte lenge over om det var nødvendig med enda et initiativ, men våre industriprogram er et av de viktigste verktøyene vi har for å koble sammen oppstartselskaper med etablert næringsliv. Derfor mener vi at dette vil bidra til vårt hovedmål: Å hjelpe gründere å lykkes, sa Erlend Waaler, forretningsutviklingsdirektør i Startuplab.

Hvorfor er dette interessant?

Bakteppet til satsingen er at de nordiske fintech-investeringene har økt fra fire til 3o milliarder kroner per år i løpet av de siste fem årene,

Det har gjort fintech til den raskest voksende vertikalen i det nordiske oppstartsøkosystemet.

Problemet er at målt i hentet kapital ligger Sverige og Danmark langt foran Norge. Norske fintech-selskaper har heller ikke klart å skalere sin virksomhet i samme omfang som svenske eller danske selskaper.

– At Norge og Norden er ledende i verden på gode digitale banktjenester burde være en fordel ikke en ulempe i et internasjonalt perspektiv. Derfor burde det være potensial for å få et større mangfold av bedrifter og flere som har ambisjoner om å eksportere, sa Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB.

Et stort problem som blant annet ble påpekt av Christoffer Andvig, daglig leder i Neonomics, er mangelen på kapital et stykke ut i startup-karrieren.

Helt i starten har norske fintech-selskaper få problemer med å finne kapital, men når det kommer til nettopp den fasen da skaleringen skal sette fart, er utfordringene betydelig større. Og siden et skalerbart produkt gjerne krever mye kapital, så stopper ekspansjonen alt for ofte opp før den har tatt av.

Hva er konsekvensen?

FinShift har vært inne på de enorme forskjellene i økonomiske muskler mellom norske og utenlandske selskaper tidligere.

I april skrev Shifter eksempelvis om svenske Anyfin, som skal erobre Norge med Horde-argumenter.

Anyfin har gründere med bakgrunn fra Klarna, Spotify og Izettle, og har hentet 750 millioner svenske kroner i to store runder fra blant annet EQT og Northzone. Horde på sin side har hentet rundt 65 millioner kroner i tre fokefinansieringsrunder.

Tydeligere kan kapitalgapet ikke illustreres.

Så selvfølgelig er det bra at Startuplab har identifisert problemet og har funnet store industrielle aktører som kan hjelpe til med råd og veiledning. Men pengeproblemet består. Det finnes for lite venturekapital og det endrer dessverre ikke et nytt industriprogram med det første.

Relaterte saker

Startuplab med storsatsing på fintech
«Jeg skulle ønske at krypto- og web 3-verden hadde fått bli i kjelleren i ti år til»
Svensk låneapp vil erobre Norge med «Horde»-argumenter