Gründer Jens Glasøs startup Spenn Technology har børsproblemer.

Norsk fintech tok bakveien til børsen – nå har aksjen vært suspendert siden juni

I begynnelsen av juni stakk Spenn Technology av med seieren som beste impact-selskap i Mastercards Lighthouse-program. Omtrent samtidig ble aksjen suspendert fra Nasdaq First North-børsen i Danmark.

Publisert Sist oppdatert

Suspensjonen kom kort tid etter at aksjen hadde gjennomført en skikkelig berg og dalbane-tur på den danske børsen.

I februar tok gründeren Jens Glasø fra Madla utenfor Stavanger, bakveien til børs med sitt selskap Blockbonds AS. Da ble det gjennomført et såkalt omvendt oppkjøp av det danske børsnoterte selskapet NP Investor, som overtok Blockbonds. Det sammenslåtte selskapet ble så omdøpt til Spenn Technnology.

Glasø har profilert selskapet som et slags Vipps for Afrika. I bunn og grunn har selskapet en målsetning om å gi mennesker i Afrika som mangler tilgang til bankkonto, mulighet til å få finansielle tjenester basert på blokkjede, via en en app på mobiltelefonen – blant annet lån, kryptohandel og pengeoverføringer på tvers av land.

Invitert av Mastercard

I slutten av februar, rett etter børsnoteringen fikk satsingen innpass i Mastercards Lighthouse Massiv-program. Det er laget for selskaper som vil løse globale utfordringer fra et sosialt og bærekraftig perspektiv.

Spenn var et av 15 utvalgte nordiske selskaper som mottok skreddersydd støtte fra rådgivere i Bill & Melinda Gates Foundation, Danske Bank, Nordic Impact Funds, UNDP, Swedbank og Synch Law.

Kortlivet børsrakett

Mens Glasø pitchet sin virksomhet i støtteprogrammet, førte aksjen en rolig tilværelse på First North-børsen i København, frem til slutten av april. Da gikk børskursen i løpet av et par uker fra 55 danske øre til 7,95 kroner. Det gjorde Glasø til mangemilliardær på papiret.

Men gleden ble kortvarig. En drøy måned senere, den 8. juni, var aksjen nede på 2,16 danske kroner.

Da bestemte Nasdaq First North Danmark å trekke i bremsen og suspendere aksjen.

Børsstopp

Årsaken var at børsen trengte mer informasjon om hvilken virksomhet det nye selskapet skulle bedrive sammenlignet med det opprinnelige selskapet NP Investor, som drev med copy trading.

Den informasjonen skulle ha vært på plass ved utgangen av tredje kvartal. Siden det ikke skjedde, fortsetter det arbeidet inn i oktober, skriver selskapet i en melding.

Til Dagens Næringsliv, som omtalte saken først, skriver Jens Glasø i en e-post at «dialogen med Nasdaq er konstruktiv og vi opplever at vi har et felles mål om å sluttføre denne prosessen så snart det kan la seg gjøre».

En presis dato kan han imidlertid ikke oppgi.

Pitcheseier

Tre dager etter suspensjonen skulle vinnerne presenteres i Mastercard-programmet.

Da hadde Spenn gjort et så godt inntrykk at de ikke bare stakk av med seieren i Massiv-programmet for impact-selskaper, men selskapet la også beslag på Folkets pris.

– Å vinne Mastercard Lighthouse Massiv-programmet er spennende og noe som gjør oss ydmyke. Det er ikke vært et enkelt år for fintech-oppstartsbedrifter, men heldigvis har vi i Spenn vært tro mot vår kjerneverdi om å bringe finanstjenester til dem som trenger det mest. Vi er takknemlige for programmer som Lighthouse som virkelig leverer på løftet om partnerskap, sier Jens Glasø, daglig leder i Spenn i en pressemelding i juni.

I følge selskapet har det virksomhet i Tanzania, Rwanda, Filippinene og Zambia, gjennom lokale datterselskaper, og hadde 900.000 brukere ved utgangen av tredje kvartal.