Emil Sunvisson, gründer og adm.dir. i det svenske fintech-selskapet Qred

Nordic Capital går inn med en halv milliard i svensk Aprila-konkurrent

Det er mange som ønsker å låne ut penger til små og mellomstore bedrifter.

Publisert

For et par uker siden lanserte Aprila Bank sin automatiserte lånesøknad for småbedrifter. Ved hjelp av maskinlæring og en kombinasjon av tradisjonelle kredittopplysninger, regnskapsdata og kontoinformasjon innhentet via PSD2-API-er, kan bankutfordreren vurdere risikoen med å låne ut penger på en måte som ikke har vært mulig tidligere.

Dermed kan norske småbedrifter søke om kassekreditt på opp til to millioner kroner og få svar i løpet av noen minutter. Uken etter lanseringen ble det kjent at Aprila inngår et samarbeid med DNB, der storbanken skal sluse kunder som ikke får lån i DNB til Aprila.

Faller samarbeidet godt ut, er målet til Aprila å ta kredittmodellen internasjonalt og finner andre forretningsbanker å samarbeide med.

Tilbyr lån i løpet av en time

Automatiserte søknadsprosesser for lån til småbedrifter er Aprila selvfølgelig ikke alene om. I Sverige finnes en konkurrent ved navn Qred, som har vært med siden 2015.

Akkurat som Aprila tilbyr selskapet lån til småbedrifter i en automatisert søknadsprosess, etter prinsippet søk på et en minutt, få svar i løpet av en time og få pengene utbetalt i løpet av dagen. Hvorvidt Qred bruker samme kilder for å gjennomføre kredittvuderingen er ikke kjent.

Mandag ble kjent at Qred får et skikkelig kapitaltilskudd. Venturekapitalkjempen Nordic Capital kjøper en minoritetspost i selskapet. Ifølge nettavisen Breakit investerer Nordic Capital drøyt en halv milliard kroner i det svenske fintech-selskapet. Det skjer gjennom å kjøpe ut noen småeiere, men også gjennom en direkte kapitalinnsprøyting.

Har kunder i Brasil

I dag bruker cirka 12.000 småbedrifter i Sverige, Finland, Danmark, Nederland og Brasilien Qred for å få tilgang til finansiering og kredittløsninger.

Selskapet er per idag lønnsomt og ifølge Breakit vil omsetningen i 2021 ende på omtrent 400 millioner kroner.

- I løpet av tre skal vi femdoble omsetningen til over to millarder kroner, sier administrerende direktør og gründer Emil Sunvisson til Breakit.

. Vi har vokst raskt, ,men har hele veien vært lønnsomme. Det gjør oss unike i vårt segment, legger han til.

Sunvisson er en av dem som selger en del av sina aksjer, men sammen med de andra gründerne og ledelsen vil han fortsatt ha majoriteten i selskapet.