FinSHIFT 24.05.2023

Nesten alle piler peker oppover

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

F.v. Geir Atle Bore (Fundingpartner), Stine Sofie Grindheim Simonsen (Dealflow), Lars Hafstad (Perx), Amalie Holt (Folkeinvest), Kristian Gjerde Løkken (Oblinor)

Hva er saken?

Norsk folkefinansiering har tilbakelagt enda et rekordkvartal. Om noen synes den setningen høres kjent ut, beror det på at det bare et kvartal siden sist det skjedde.

Med 813 millioner kroner i totalt volum i første kvartal, ble den gamle noteringen slått med drøyt 160 millioner kroner.

Faktum er at det ikke var særlig langt fra årsvolumet for bransjen i hele 2020. Det endte på 930 millioner kroner.

Hvorfor er dette interessant?

Rekordnoteringen kommer etter at flere selskaper kunne melde om «all time high»-noteringer i første kvartal.

Dette til tross for at 2023 så langt har bydd på flere nyheter som skulle kunne ha ført til negative konsekvenser for selskapene.

E24s gransking av eiendomslån plassert på plattformen til Monio, ser først og fremst ut til å ha gått ut over selskapet selv. Inntil Monio har fått ryddet opp i forholdene har selskapene nå stoppet for nye lån på plattformen.

For konkurrentene Fundingpartner og Oblinor går det derimot så det griner. Begge selskapene rapporterte at første kvartal var det beste noensinne.

For Fundingpartner, som i volum regnet er det største av de norske folkefinansieringsselskapene, betød 292 millioner kroner i totalt utlånsvolum til bedrifter og eiendomsprosjekter at selskapet også inntok tetposisjonen i Skandinavia, foran Kameo og Tessin.

På tampen av kvartalet kom sjokkbeskjeden at Finanstilsynet ønsker å forby folkefinansierte lån til privatpersoner. Da hadde det eneste aktive selskapet, Perx, for lengst også notert ny «all time high» med 75 millioner kroner eller 60 prosent av utlånsvolument for hele 2022.

Også for de aksjebaserte selskapene Dealflow og Folkeinvest peker pilene oppover igjen etter et 2022 som var betydelig tregere for emisjoner. Folkeinvest hadde også et «all time high»-kvartal med emisjoner for 152 millioner kroner, først og fremst takket være Torghatten Aquas emisjon på 80 millioner kroner.

For Dealflow var det den beste starten på året noensinne, og med Firi-emisjonen på 46,5 millioner nå i mai, ligger det an til en god fortsettelse for selskapet.

Hva er konsekvensen?

Signalene fra selskapene er at den gode starten på året kan fortsette:

– Strengere bankreguleringer ser vi som en mulighet for vår virksomhet. Når tradisjonelle banker avviser prosjekter, står vi klare til å fylle gapet om de eventuelle prosjektene imøtekommer våre kriterier, sier Kristian Gjerde Løkken i Oblinor.

Og Amalie Holt i Folkeinvest har tro på at kjempeemisjonen til Torghatten Aqua har vekket interesse hos selskaper som tidligere ikke har vurdert folkefinansiering.

– Vi er i veldig konstruktive samtaler med noen aktører som ønsker å hente samme type beløp, sier Holt.

Ikke en gang Lars Hafstad i Perx, som risikerer å miste næringsgrunnlaget, klarer å se helt mørkt på 2023.

– Våre jevnlige markedsundersøkelser viser at 11 prosent av Norges befolkning spontant navngir Perx når de blir spurt om de kjenner til noen norske folkefinansieringsplattformer. Det er klart høyest av alle de norske aktørene, sier han til Shifter.

Relaterte saker:

→ (+) Nytt rekordkvartal for norsk folke­­finansiering: «Det var helt texas»
Store underskudd ­i fjor, men nå går det bedre med Dealflow og Folkeinvest
→ (+) 19 prosent mislighold - Monio stanser nye lån inntil videre