FinSHIFT 17.11.2021

Når begynner et myggstikk å klø?

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

Bedre rente og null krav om å bytte bank har vært suksessrike argument da BN Bank i det stille har begynt å få en del nordmenn med mye penger på bok å flytte besparingene sine over til den Sparebank 1-eide utfordrerbanken.

Det var i august 2020 at banken bestemte seg for å bruke PSD2 for å kapre kunder i konkurrentenes egne nett- og mobilbanker.

Etter en forsiktig start, begynte interessen å ta fart i sommer, og utover høsten har innskuddene i BN Bank økt med 40–50 millioner kroner i uken. I forrige uke passerte totalbeløpet 1,1 milliarder kroner.

Direktør for personmarked Endre Jo Reite forteller at banken det er drøyt 1000 kunder som har tatt i bruk bankens sparekonto, som er uten begrensninger. Det gjennomsnittlige innskuddet fra disse er på i overkant av én million kroner.

Hvorfor er dette interessant?

Det å bruke PSD2-grensesnittet til å gjøre en sparekonto tilgjengelig i konkurrentenes mobilbanker, er ikke akkurat en av de der nye spennende tjenestene som skulle komme som en konsekvens av PSD2. Tvert imot, var det vel omtrent trinn to etter muligheten til å vise saldo på konti i andre banker.

Det betyr jo ikke at det ikke er uinteressant. Ifølge Reite er det en «høy terskel for å få folk til å bytte til bank bare for å få høyere innskuddsrente». Om de derimot kan se saldoen og også gjennomføre en betaling fra BN Bank-kontoen men fortsatt befinne seg i sin vanlige bank, blir det noe annet.

– Den nisjen ser vi nå at vi har truffet godt på, sier Reite.

Faktum er at BN Bank er pioner på området. Danske Lunar er de som har snakket høyest om denne typen tjeneste, og har markedsført seg som «The Other Bank», banken som du kan ha på siden av din vanlige. Men det begynte faktisk danskene ikke å snakke om før i begynnelsen av 2021.

Ett annet interessant faktum er hvor kundene kommer fra. Reite forteller at Sbanken, DNB og Nordea, i den rekkefølgen, er dem som bidratt med flest kunder.

Hva er konsekvensen?

Når begynner et myggstikk å klø? Det er nok fortsatt en god stund igjen til at banker som Sbanken, DNB og Nordea, begynner å klage over om de mister noen hundre millioner i innskudd fra rike kunder.

Men så mye skal ikke til før også små beløp begynner å bli store, Det finnes heller ingen grunn til å tro at BN Bank og Lunar er de eneste som vil bedre på innskuddstallene sine gjennom å tilby kontosparing med bedre rente enn gjennomsnittet.

Ifølge SSB står fortsatt to av tre norske sparekroner på en bankkonto. Det betyr at det er ganske så betydelige beløp det er mulig å kjempe om.

Kanskje det likevel blir slik at vi etter hvert begynner å bli vant til tjenester som har sitt opphav i PSD2.

Les mer:
Stjeler millionkunder fra Sbanken med PSD2