FinSHIFT 07.06.2023

Nå strammes nettet rundt de amerikanske kryptobørsene

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

I løpet av et døgn har det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission (SEC) gått til sak mot verdens to største kryptobørser - Binance og Coinbase.

Mandag kom beskjeden at SEC hadde saksøkt verdens største kryptobørs, Binance og toppsjefen Changpeng Zhao. Selskapet påstås å ha feilhåndtert kundeinnskudd og ha ført både myndigheter og investorer bak lyset

Ifølge klagen på 136 sider skal Binance ha blandet kundemidler for milliarder av dollar og i hemmelighet sendt dem til et separat selskap, Merit Peak Limited, kontrollert av Zhao. Selskapet skal også ha løyet om egen evne til å oppdage og kontrollere forsøk på markedsmanipulasjon.

SEC har i alt tatt ut 13 siktelser mot Binance og Zhao og krever tilbakebetaling av tapte midler og at Zhao skal forbys fra å kunne ha ledende posisjoner i amerikanske verdipapirselskaper.

– Vi påstår at Zhao og Binance ikke bare var kjent med reglene, men at de helt bevisst prøvde å unngå dem, og dermed utsatte både kunder og investorer for risiko, sa SEC-direktør Gurbir S. Grewal i en uttalelse mandag.

Tirsdag var så turen kommet til verdens nest største kryptobørs, Coinbase. Aksjonen kom ikke helt uventet, allerede i mars i år varslet SEC om at Coinbase ble etterforsket for mulige brudd på verdipapirloven.

I søksmålet skriver SEC at Coinbase-plattformen har slått sammen tre funksjoner som normalt er separert i verdipapirmarkedene: megling, børs og oppgjør. Dette uten noensinne å registrere seg hos SEC som noen av funksjonene, tross at selskapet har holdt på siden 2019.

SEC mener at selskapet har tjent milliarder på blant annet transaksjonsavgifter, samtidig som kryptoinvestorene er blitt utsatt for betydelig risiko gjennom å handle hos et selskap som helt har manglet investorbeskyttelser.

Tilsynet mener at også Coinbase har vært helt på det rene med hvordan reguleringen har vært tenkt å fungere, men latt være å følge den.

Hvorfor er dette interessant?

Krafttak mot kryptoverdens ville vest har vært på gang en god stund nå.

New York Times skriver at SEC i lang tid har ment at kryptoprodukter ikke skiller seg fra aksjer, obligasjoner eller andre verdipapirer og derfor må reguleres på den samme måten. Tilslagene mot Binance og Coinbase er derfor logiske ut fra det perspektivet.

I en ny uttalelse tirsdag konkluderte SEC-direktør Grewal at: «Du kan ikke bare ignorere regler fordi du ikke liker dem eller ønsker et annet oppsett med regler. Konsekvensene for dem som skal investere blir alt for store».

På motsatt side har toppsjefene i kryptoindustrien ment at digitale tilganger er annerledes og at den strikte reguleringen rundt eksempelvis aksjer, ikke passer.

«SECs tiltro til å bare drive med håndheving samtidig som vi mangler tydelige regler for digitale verdier, skader USAs økonomiske konkurransekraft», sa Coinbase sjefsjurist Paul Grewal (som ikke skal være i slekt med SEC-Grewal)

Hva er konsekvensen?

Tilslagene mot de to største kryptobørsene blir sett på som det endelige oppgjøret med det som er blitt betraktet som en lang periode med lovløshet.

Det kanskje mest fascinerende er at når de amerikanske tilsynsmyndigheter til sist slår til, er det på en måte som kan minne om den lille gutten som roper at «keiseren er naken».

Bare fordi verdiene er digitale, betyr det ikke at de må betraktes eller behandles på en måte som skiller seg fra eksisterende verdipapirer.

FinShift er ikke i tvil om at det kan finnes velbegrunnede innvendinger mot det synet, men synes det likevel er noe befriende over at SEC bare tar frem sverdet og hogger av knuten.

Til sist kan det være verdt å notere at Coinbase faktisk bare er saksøkt for brudd på regler og at sjefen Brian Armstrong ikke er en del av søksmålet. Det skiller seg fra Binance og dets kinesisk-fødte kanadiske sjef Changpeng Zhao som faktisk blir anklaget for svindel.

Om det har å gjøre med at Binance startet i Kina og at selskapet aldri helt har klart å frigjøre seg fra koblinger til det kinesiske regimet, er umulig å vite sikkert. Men det er vanskelig ikke å tenke tanken.

Relaterte saker

→ (+) SEC anklager Binance for å feilhåndtert innskudd og å ha løyet for investorer (New York Times)
SEC anklager Coinbase for å bryte mot markedsreguleringer (New York Times)
Søksmålet mot Coinbase
→ (+) Etter tilslag mot Coinbase og Binance omfatter SECs regulatoriske nett nå kryptoverdier for 120 milliarder (Bloomberg)
USAs finanstilsyn saksøker verdens største kryptobørs (E24)
USAs finanstilsyn saksøker Coinbase: – Har eksponert investorene for signifikant risiko (Finansavisen)