fintech

Nå får Firi og NBX norsk krypto-konkurranse fra utlandet

Østerrikiske Bitpanda første internasjonale aktør som blir godkjent av Finanstilsynet.

Bitpanda-gründerne Christian Trummer, Paul Klanschek og Eric Demuth etablerer seg i Norge.
Publisert Sist oppdatert

Østerrikisk fintech er ikke hverdagkost i Shifter. Men når Wien-techen Bitpanda blir første utenlandske kryptoaktør som sikrer seg en godkjenning hos Finanstilsynet må det gjøres et unntak.

I en pressemelding forteller selskapet at man etter en grundig gjennomgangsprosess av Finanstilsynet, har nå fått VASP-status (Virtual Asset Service Provider)

Oversatt til tilsynsspråk innebærer det at Bitpanda er blitt registrert som tilbyder av «vekslings- og oppbevaringstjenester for virtuell valuta». 

En registrering de deler med Firi, NBX og syv andre norske selskaper.

Har bygget handelsplattform for alt

Det er ikke noen liten aktør som skal prøve å utfordre det etablerte norske aktørene.  

Bitpanda har siden starten i 2014 opparbeidet seg enhjørningsstatus, og skaffet seg fire millioner kunder. Det har man fått til takket være en handelsplattform som lar brukerne investere i alt fra kryptovalutaer og kryptoindekser til aksjer, ETF-er, edle metaller og råvarer. 

Samtidig har Bitpanda jobbet hardt på å bli en regulert aktører rundt om i Europa. I tillegg til hjemlandet har selskapet sikret seg en lisens eller registrering i Tyskland, Spania. Sverige, Frankrike, Italia, Tsjekkia og nå altså Norge. 

– Det har blitt klart at Europa trenger en investeringsplattform som kan stoles på, og vi har forpliktet oss til å være den plattformen, sier viseadministrerende direktør i Bitpanda, Lukas Enderdorfer-Konrad i pressemeldingen.

Han peker på de er det eneste selskapet som i løpet av de siste 12 månedene er blitt godkjent av tilsynsmyndighetene i Tyskland, Sverige og Norge.

– Vi gjør det mulig for Europas ledende finansinstitusjoner og neobanker å tilby digitale eiendeler og planlegger å styrke vår europeiske satsing ytterligere, sier Enderdorfer-Konrad.

Ble enhjørning i 2021

Som nevnt var har ambisjonen til gründerne  Eric Demuth, Paul Klanschek og Christian Trummer vært å bygge en handelsplattform som kan tilby det meste.

Plattformen har gjort at Bitpanda i tillegg til å tilby handel på egen plattform, også har etablert som whitelabel-leverandør av handelsløsninger for krypto, akjser og annet. Blant annet har to europeiske neobanker, tyske N26 og franske Lydia, valgt Bitpanda for dette. 

Det bidro til at selskapet, midt under den verste fintech-hypen i 2021, var verdsatt til 4,1 milliarder dollar, mellom 36.37 milliarder kroner med daværende dollar. Dette etter å ha hentet 430 millioner dollar i to runder i løpet av et halvår.

Skilte ut kryptobørs i sommer

Nå i sommer ble det kjent at Bitpanda-systemet ble tilført nye 33 millioner dollar, men av en litt annen årsak denne gang. I juni meldte Bitpanda at selskapet skulle deles i to. 

Bitpandas dedikerte kryptobørs kalt Bitpanda Pro, ble skilt ut som eget selskap og byttet navn til One Trading. Det var det selskapet som fikk tilført de nye millionene med Peter Thiels Valar Ventures som hovedinvestor.

Det opprinnelige Bitpanda fortsatte virksomheten som vanlig med handelsplattform og å tilby investeringer i ulike typer aktiva deriblant kryptomegling. Det er dette selskapet som er blitt registrert i Norge.

I en tid da andre kryptobørser og meglere blir tvunget til å trekke seg ut av Norden, planter Bitpanda flagget sitt fast i regionen, sier  Bitpandas nordiske sjef Wera Henriksson i pressemeldingen. 

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen