FINTECH

Mener Visma leder an i prisgalopp på regnskap

Regnskap Norge tror januarfakturaen fra systemleverandørene vil gi mange bakoversveis.

Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge er bekymret over varslede prishopp.
Publisert

– Det vi ser nå er en oppsiktsvekkende prisgalopp blant systemleverandørene, der den dominerende aktøren går i bresjen og får følge av en rekke andre, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge i pressemelding.

I meldingen kommer det frem at det som får Hansen til å reagere er at Visma Software AS, som er Norges største leverandør av økonomisystemer, i disse dager varsler at de øker prisen med nesten 13 % i 2023 for omtrent samtlige av sine løsninger.

At det i tillegg skjer kraftige kraftige prisøkninger hos flere mindre konkurrenter, bekymrer bransjeforeningen for autoriserte regnskapsførere

Mener inflasjon er årsaken

Visma Software AS, står leverer blant annet Visma Business oppgir høy inflasjon som årsak til det kraftige prishoppet. Selskapet påpeker at det som internasjonalt selskap med avdelinger i flere land samt utenlandske leverandører, må se utover kun de norske forholdene og inflasjonsraten.

– Det er oppsiktsvekkende at Visma Software AS som dominerende systemleverandør varsler prisøkning som er dobbelt så høy som ordinær konsumprisindeks. At mange mindre leverandører også følger etter, gjør ikke saken bedre, sier Aale-Hansen og legger til:

– En viss prisøkning er selvsagt forventet i dagens situasjon. Men januarfakturaen fra systemleverandørene vil gi mange bakoversveis og gi store ringvirkninger i bransjen og næringslivet.

Omvendt Netflix

Regnskap Norge følger prisutviklingen hos systemleverandørene nøye:

– Det viktigste for oss er å kartlegge den faktiske situasjonen. Vi følger tett med på utviklingen i bransjen, og vil dele kunnskap om markedsutviklingen med Konkurransetilsynet, sier Aale-Hansen.

I 2021 foretok Regnskap Norge en omfattende undersøkelse som sammenlignet prisene hos systemleverandørene. Den avdekket en motsatt Netflix-modell.

– Som abonnent på Netflix betaler du én gang for full tilgang til alle filmer og serier for flere. Som abonnent på økonomisystemer må du først betale for abonnement på tjenesten. I tillegg må du betale for hver bruker av tjenesten – og på toppen av det må du betale for alle enkeltelementer fra fakturering til attestering. Det vil si at du må betale i tre omganger. Slike uoversiktlige og komplekse prisstrukturer er vanskelig for kundene å orientere seg i og sammenligne, og det er ugreit, sier Regnskap Norge-direktøren.

Nå sier Aale-Hansen at tiden er moden for en ny undersøkelse.

– Vi tar uro fra våre medlemmer alvorlig. Som næringslivet generelt, er de fleste av våre medlemmer små og mellomstore virksomheter som opplever økte utgifter på grunn av blant annet strømutgifter. En så betydelig prisøkning fra en dominerende markedsaktør vil påvirke hele næringslivet.

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*