Nå er Aiia-sjef Rune Mai offisielt blitt en del av betalingsgiganten Mastercard

Mastercard får grønt lys for Aiia-kjøp

To måneder etter at oppkjøpet ble kjent, har det danske Finanstilsynet nå gitt klarsignal for å kjøpe fintech-selskapet som er deleid av DNB.

Publisert

Dermed har Aiia-sjef Rune Mai fått se drømmen sin gå i oppfyllelse.

– Jeg er kjempeglad. Jeg føler en lettelse over å vite at vi nå er i gang med «the final stages» av det jeg har tenkt i mange, mange år – at produktet må få lov til å eksistere uavhengig av meg, sa Mai til Shifter etter at oppkjøpet ble kjent i begynnelsen av september.

Nå er den siste fasen avsluttet og i en pressemelding Mastercard sendte ut torsdag morgen, sier Mai:

– I løpet av det siste ti året har vi bygget og skalert Aiia til bli en kvalitetsdrevet open banking-plattform som støtter finansinstitusjoner, fintech- og betalingsselskaper. Å bli en del av Mastercard gir oss, våre ansatte og våre partnere en betydelig mulighet til akselerere open banking-utviklingen på globalt nivå.

Utover det har han og Aiia ikke mer å melde om oppkjøpet.

Hvor mye Mastercard betalte for Aiia er fortsatt ikke kjent. Til sammenligning kan det nevnes at da Visa tidligere i år ville kjøpe den svenske Aiia-konkurrenten Tink, var prislappen på 18,5 milliarder kroner.

I september sa Mai følgende til Shifter om prisen:

– Det jeg kan si er at prisen vi har fått har vært helt riktig, og den har ikke vært gjenstand for forhandlinger mellom partene. Vi har kjent hverandre så lenge at vi raskt var enige om hva ting skulle koste, sier Mai.

At DNB og Danske Bank, som begge har vært avgjørende for Aiias utvikling, har gjort en rimelig god deal, er det derimot ikke tvil om. Før salget eide bankene omtrent 25 prosent hver av Aiia.

DNB har investert i underkant av 60 millioner kroner i selskapet, mens det fortsatt het Nordic API Gateway. Investeringen ble gjort gjennom bankens startup-satsing DNB Ventures. I og med at avtalen nå er godkjent av myndighetene, er også den første vellykkede exiten fra DNB-fondet i boks.