BANK

Lunar lanserer kryptoplattform i Danmark

... men nordmenn må vente på å få ta i bruk Lunar Block.

Fra og med mandag åpner Lunar-gründer Ken Villum Klausen også for kryptohandel i bankens app. Men foreløpig er det bare dansker som kan handle.
Publisert

Den nordiske utfordrerbanken Lunar fortsetter å utvide produkttilbudet. Mandag lanserte banken Lunar Block, en handelsplattform for kryptovaluta.

Foreløpig er den bare tilgjengelig for danske kunder, men ambisjonen er at også norske brukere skal få mulighet til å handle med kryptovaluta i en nær fremtid. Først ønsker Lunar å søke dialog og registrering med Finanstilsynet og Skatteetaten. Det kommer frem i en pressemelding fra selskapet.

– Vi ser tydelig at kjøp og salg av kryptovaluta øker i popularitet, særlig hos den yngre generasjonen. Vi mener det er nødvendig å gjøre kryptovaluta tilgjengelig på en måte som er gunstig for forbrukerne, og her synes vi det er naturlig at Lunar sitter i førersetet, sier Ken Villum Klausen, gründer og adm. direktør i Lunar i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Will Ferrell blir medeier i nordisk utfordrerbank

Testlab for kryptomuligheter

Klausen mener kryptovaluta og blokkjede-teknologi er en del av fremtiden og mulighetene skal testes ut gjennom det nye datterselskapet Lunar Block.

– Der jobber vi med trender innen blokkjede-teknologi, web3 og metaverset, og første skritt er direkte kjøp og salg av krypto, sier Klausen.

LES OGSÅ: Nytt Lunar-oppkjøp: «En liten nordisk Stripe»

Tilbyr fem valutaer

Til å begynne med skal Lunar tilby kjøp og salg av fem valutaer; bitcoin, ether, cardano, doge og polkadot. Det vil koste 1–2,5 prosent i handelsgebyr ved kjøp og salg i Lunar-appen.

Brukerne skal i følge meldingen automatisk få tilbud på om den beste prisen på den valutaen som skal kjøpes eller selges. Prisene hentes fra de store kryptobørsene Coinbase, Kraken og Bitstamp.

Lunar skal derimot ikke ta ut gebyr for å sette inn eller ta ut penger fra kontoen på appen, ei heller et depotgebyr. Derimot skal banken oppbevare kryptovalutaen på vegne av kundene.

LES OGSÅ: Britisk banksystem-rakett får Lunar på kundelisten

Enklere skatteinnberetning

Dette skal bidra til å gjøre det enklere for kunden å innberette gevinster og tap til skattemyndigheter. Det er noe Lunar er opptatt av å forenkle, ifølge Klausen:

– En av bekymringene med kryptovaluta er at det kan være vanskelig å se hvor gevinsten kommer fra. Lunar har laget et beskyttet miljø for kjøp og salg av krypto hvor risikoen for hvitvasking og tåkelegging av verdier reduseres. I tillegg får forbrukerne adgang til å investere gjennom en nordisk plattform

Han mener det er en utfordring for både dem som investerer i kryptovaluta og for myndighetene i Norge at forbrukerne er usikre på hvordan man innberetter korrekt skatt på kryptotransaksjoner.

– Derfor gir vi brukerne digitale guider og verktøy. Vi vil også gjerne samarbeide med skattemyndighetene om å finne fremtidens løsninger, om de ønsker det.