FinTEch

Lunar kutter i Norge – Eilin Schjetne er ferdig som sjef

Tøffere økonomiske tider tvinger den danske utfordrerbanken til å ta drastiske grep. Det går ut over kontoret i Oslo. «Jeg angrer ikke et sekund», sier Eilin Schjetne.

Etter halvannet år som Norges-sjef Lunar er det over for Eilin Schjetne
Etter halvannet år som Norges-sjef Lunar er det over for Eilin Schjetne
Publisert Sist oppdatert

Det har ikke stått på ambisjonene til den danske utfordrerbanken Lunar, men de har etter hvert fått det tøft.

På slutten av fjoråret ble det sendt oppsigelsesvarsel til rundt 50 medarbeidere.

Nå får Shifter bekreftet at det får store konsekvenser for satsingen i Norge og kontoret i Oslo.

Både Norges-sjef Eilin Schjetne og kommunikasjonsjef Frode Riis Andersen er ferdig i selskapet.

Det tøffe halvåret

Det var den tunge avslutningen på det som har vært en rimelig tøft halvår for Lunar.

► I slutten av september måtte banken trekke tilbake milliardbudet på Instabank fordi de ikke klarte å leve opp til det norske Finanstilsynet krav om egenkapital. Senere i år venter også ett rettsoppgjør om det avbrutte kjøpet. Instabank krever 600 millioner kroner i erstatning.

► Omtrent samtidig sa banken opp 40 personer i en første nedbemanningsrunde.

► I november kom det danske Finanstilsynet på banen med beskjed om at banken måtte endre på sine kredittvurderingrutiner om den ønsket å fortsette med utlånsvirksomhet. Tilsynet påla også banken å gjøre nedskrivninger med 66,4 millioner kroner og øke solvensen med 218 millioner kroner, ifølge FinansWatch.

► Kritikken ble fulgt opp i desember med beskjed om at banken ikke fikk føre alle utlån i den svenske virksomheten Lendify på egen balanse.

► Rett før jul kom andre nedbemanningsrunde. Denne gangen ble det sendt oppsigelsesvarsel til rundt 50 medarbeidere. «Jeg kan bekrefte, at vi avskjediger en rekke dyktige ansatte i Lunar-konsernet. Det er dessverre et nødvendig skritt for å styrke forretningen og bli mer profitable. For et vekstkonsern som Lunar er det ikke nok å vokse raskt. Vi skal også øke inntektene og være mer effektive», skrev gründer og toppsjef Ken Villum Klausen i en kommentar til danske FinansWatch.

Det er altså denne seneste nedbemanningen som nå får konsekvenser for Oslo-kontoret til Lunar.

Kutter fra toppen

Nøyaktig hvor mange av de cirka 25 ansatte i Norge som mister jobben, har Shifter ikke fått svar på, men det er klart at det kuttes fra toppen.

Den avtroppende sjefen Schjetne er overfor Shifter tydelig på at hun ikke kan uttale seg om årsakene til Lunars beslutning. Hun sier følgende om tiden i selskapet, som startet sommeren 2021:

– Jeg gikk inn i dette med et langsiktig perspektiv for å utfordre det norske bankmarkedet. Makrobildet har imidlertid gjort det nødvendig med organisatoriske endringer.

– Det har uansett vært en fantastisk tid i Lunar, og jeg angrer ikke et sekund på denne jobben, sier hun.

Mer sentralisering

Ifølge det offisielle budskapet fra Lunar har selskapet «vært nødt til å tilpasse virksomheten, og har implementert en ny organisasjonsmodell som innebærer større grad av sentralisering.»

Dermed har ulike funksjoner som tidligere var basert i Norge blitt flyttet inn sentralt i organisasjonen.

Ifølge banken skal det ikke påvirke tjenestetilbudet eller kundeservice i det norske markedet. Lunar vil fortsette sin satsing og vekst i Norge.

Hva veien videre blir, har Schjetne ikke helt hatt tid til å tenke gjennom. En rolle som utfordrer innen bank, finans og fintech lokker.

– Dette har gitt mersmak, sier Schjetne.

Shifter har foreløpig ikke lykkes i våre forsøk på å få tak i Lunar sentralt.

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS