FinSHIFT 14.06.2023

Lunar åpner opp ny betalingsvei

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Ken Villum Klausen, gründer og daglig leder i Lunar Group
Ken Villum Klausen, gründer og daglig leder i Lunar Group

Hva er saken?

Den danske bankutfordreren Lunar har laget et API som åpner opp egen bankinfrastruktur for tredjeparter.

Den første samarbeidspartneren er svenske Trustly, som fra og med august skal tilby sine kunder konto-til-konto-betalinger i sanntid i danske kroner.

– Partnerskapet med Trustly er et bevis på at vi tilbyr en helt unik teknologi og at den åpner for noen meget interessante forretningsmuligheter, melder Ken Villum Klausen, gründer og daglig leder i Lunar Group.

Hvorfor er det interessant?

Klausens mål med Lunar har hele tiden vært å bygge en nordisk bankutfordrer som holder til i skyen og ikke trenger å forholde seg til gamle, utdaterte bankløsninger.

Ifølge Klausen har ambisjonen vært å lage den beste hverdagsbanken for privatkunder og småbedrifter i Danmark, Norge, og Sverige.

Et viktig ledd for å lykkes med det, har vært å få knyttet banken til de tre skandinaviske landenes clearingsystemer. Det er et prosjekt som har kostet både tid og penger, og noe som ifølge Mats Persson Bergius, Lunar-sjef for Sverige og Norge, bidro til kjempetapet på 2,3 milliarder kroner i fjor.

På den andre siden har banken nå en felles nordisk plattform som ligger til rette for mer enn bare gode tjenester til bankens egne kunder.

– Vi er nå en av to aktører i Skandinavia som tilbyr clearing i alle tre land, og den eneste med en moderne integrasjon til alle clearingsystemene, sa Persson Bergius til Shifter. Den andre aktøren er selvfølgelig Nordea.

Det er dette Klausen mener er meget interessante forretningsmuligheter. Nå skal Trustly begynne med danske straksbetalinger fra konto-til-konto i august, men målet er at disse etter hvert skal flyte like sømløst på tvers av landene.

– En integrasjon mot våre API-er og så kan man få tilgang til clearing i tre land. Det gir store skaleringsfordeler både for oss og for dem som integrerer med oss, sier Persson Bergius.

For Lunars del er dette så spennende at banken nå har opprettet det nye forretningsområdet “Banking Services”.

Hva er konsekvensen?

Straksbetalinger på tvers av land er noe som har vært et mantra for finansbransjen i lang tid. De nordiske storbankene har til og med prøvd å skape et selskap som skulle løse det problemet. Det gikk jo som kjent ikke så bra.

Nå vil Lunar ikke bli en erstatter til P27 i det store bildet. Men inntil man har funnet frem til en mer overgripende løsning for å effektivt kunne sende penger på tvers av de skandinaviske landene, er det godt mulig at det å hjelpe enkeltaktører med å gjennomføre betalinger i de tre landene, kan vokse til å bli et ganske så behagelig nytt inntektsben for Lunar å stå på.

Ifølge Persson Bergius er Trustly langt fra det eneste selskapet som har funnet ut at Lunars API åpner for en ny interessant måte å flytte penger på.

Relaterte saker

Lunar åpner opp egen infrastruktur for andre betalingsaktører
Nytt Lunar-oppkjøp: «En liten nordisk Stripe»

Powered by Labrador CMS