FINTECH

Lanserer nytt regnskapsystem og begynner jakten på regnskapsførere

Robin Røed og Joachim Øvang vil gå i strupen på giganten Visma med et helt nytt regnskapssystem. Mandag begynner jobben med å overbevise regnskapsførerne om at «there’s a new kid in town».

Pingpong på vent. Systima-gründerne Robin Røed og Joachim Øvang har som ambisjon å spille et set bordtennis om dagen. I innspurten mot lanseringen har de ikke helt klart å leve opp til det målet.
Publisert

For det er nettopp regnskapsførere og regnskapsbyråer som de to Systima-gründerne har stilt inn siktet på. De har ingen ambisjoner om å gå Fiken-veien og bygge et system for småbedriftslederne som vil gjøre mest mulig selv.

– Arbeidsflyten i et system skiller seg ganske mye om det er regnskapsfører eller sluttbruker som gjør jobben. Vi har brukt mye tid på å gjøre det enklest mulig for regnskapsføreren å føre regnskap og for bedriftslederen å fakturere, laste opp bilag og så videre, sier Joachim Øvang.

Aksje-kickback

Gründerduoen har ikke bare jobbet for å tilrettelegge systemet for den etablerte regnskapsbransjen. De har nettopp fått godkjent av styret å jobbe frem en modell der regnskapsbyråene kan opptjene kickbacks for kunder de bidrar med. Kickbacks som senere skal kunne konverteres til aksjer i Systima.

– Vi håper på å bli det foretrukne systemet for regnskapsførerne. Men vi vil ikke bare få dem til å være med å utvikle produktet, vi ønsker også at de skal få være med på å dele på kaken, sier Røed.

Ifølge de to har planene blitt møtt med tydelig interesse fra regnskapshold. Samtidig som begge er veldig klare over at det venter en høst med mye og hardt innsalgsarbeid. Den første selgeren er også ansatt og begynner om en måned.

– Skal vi tro tilbakemeldingene, skal vi kunne klare å få en god del kunder allerede i en tidlig fase, sier Øvang.

Hårete mål

Selv om produktet som lanseres neste uke bare er i sin spede begynnelse, er det langsiktige målet til de to Systima-gründerne nok så hårete.

– Det er jo å bli det ledende ERP-systemet i Norge, sier Robin Røed, ubeskjedent.

Det er uten tvil en ganske så freidig ambisjon for noe som frem til nå har vært et gratis faktureringsprogram – om enn et med en raskt voksende brukermasse. Fra april har antallet gått fra 3000 til 5300.

Regnskapsmodulen som lanseres mandag er heller ikke helt komplett. Bankintegrasjonen som leveres som en PSD2-løsning av ZTL, blir klar i løpet av et par uker, og lønnssystemet, som er 90 prosent klart, ifølge Røed, kommer så snart selskapet er sikker på at regnskapsdelen fungerer som den skal.

– De første månedene vil det være gratis å teste det, sier Røed.

Billigere enn Visma

Prismodellen som skal gjelde etter det er gratis fakturering, 199 kroner per måned for fakturering og regnskap og 299 kroner per måned for den som også ønsker lønnsmodulen etter hvert. I tillegg kostnader per transaksjon.

– Vi legger oss omtrent 30 prosent under hva Visma tar betalt i sine systemer, sier Røed.

Etter hvert skal systemet utvikles med flere moduler. Røed mener det produktet som lanseres neste uke, bare utgjør en brøkdel det de ser for seg å levere i fremtiden.

Ser etter større investorer

Hvis høsten byr på den kundetilstrømningen lederduoen håper på, venter det nok også en ny emisjonsrunde frem imot juletider. I vår hentet de 3,2 millioner kroner fra flere av drømmekandidatene de hadde pekt seg ut som engleinvestorer. Blant annet nåværende styreleder i Systima Finn Magnus Rogne-Hansen. De pengene er blitt brukt på å gjøre regnskapssystemet klart.

En ny runde vil handle om skalering og utvidelse av salgsteamet.

– Vi har vært i kontakt med en del større selskaper, som kan bli vel så mye strategisk partnere som finansielle. De har ikke vært interessert før vi har et produkt å vise til, sier Røed.

Gleder seg til å selge

De er tre år siden han og Øvang bestemte seg for at det var regnskapssystem som skulle bli neste store prosjekt for dem.

De to Systima-gründerne mangler nemlig ikke gründer-erfaring, om enn av et noe uortodokst slag. På merittlisten står Dugnadssiden.no, som er blitt en millionbedrift på å selge dopapir, tennbriketter og annet til russ, skoleklasser og fotballag, og Innovatis AS som leier ut komplett utstyrte russebusser.

Da regnskapssystemplanene tok mer konkret form, trakk de to seg tilbake fra den daglige driften og er i dag bare aktive i styret og som eiere. Helt etter planen om å bygge bedrifter kan stå på egne bein når den dagen kommer.

Det vil imidlertid ikke skje med første når det gjelder Systima. Tvert imot har Røed og Øvang ventet på at denne mandagen skulle komme. Det siste ukenes innspurt med testing, testing, testing har ført til mye arbeid og lite søvn for de to gründerne. Som likevel ikke de har jobbet nevneverdig mer enn ellers.

Radarpar. Joachim Øvang og Robin Røed er så samkjørt at begge titulerer seg daglig leder.

Samtidig gleder de seg til lansering:

– Vi er tross alt selgere begge to. Det er nå jobben begynner. Det har vi gledet oss til, sier daglig leder Øvang.

- Og vi er mer klare en noen gang, legger daglig leder Røed til.

Ja, det er riktig. Begge titulerer seg daglig leder, fordi de mener de er så samkjørte at det ikke spiller noen rolle hvem som tar sjefsbeslutningen.

- Den siste jeg sender melding til på kvelden er Robin, og den første jeg snakker med på morgenen er Robin, sier Øvang, og gir et hint om hvordan den litt uvanlige tandemledelsen har oppstått.

- Min samboer ler av oss iblant, men tar det fint, humrer Øvang.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*