FinSHIFT 31.08.2022

Kryptoverdensdelen

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

Verdens største kryptobørs, Binance, og Mastercard er i ferd med å lansere et betalingskort som vil gjøre det mulig å betale med kryptovaluta forvart hos Binance i alle de cirka 90 millioner betalingsterminaler over hele verden som aksepterer Mastercard.

Verdens kryptofantaster må imidlertid belage seg på å vente for å få et slikt kort, eller flytte til Buenos Aires. Utsteder av kortet er det argentinske fintech-selskapet Credencial Payments og du må kunne vise frem et nasjonalt ID-kort fra Argentina i betalingsøyeblikket.

Det er heller ikke slik at betalingen skjer direkte i kryptovaluta. Nyvinningen består i at den kryptovaluta kunden velger å betale med, ifølge Binance skal de være 14 å velge mellom, automatisk konverteres til vanlig valuta, eller fiat-penger som kryptoverden gjerne kaller det, i betalingsøyeblikket.

Prosjekt er så pass stort at til og med Mastercard-sjefen selv, Michael Miebach nylig postet på Linkedin om selskapets muligheter til å vise frem det blokkjedeteknologiens fulle potensial gjennom å gjøre den mer tilgjengelig og enklere å bruke. Til å begynne med i Argentina, og etter hvert også andre steder.

Et annet interessant betalingsrelatert kryptoprosjekt i Sør-Amerika kommer fra e-handelsselskapet Mercado Libre, som av en hendelse også er fra Argentina. Lanseringen av en egen digital valuta, Mercado Coin, finner dog sted i nabolandet Brasil..

Planen er at Mercado Libres nær 80 millioner brukere i Brasil skal kunne betale med «mercadomynten» og få cashback-belønninger på kjøp fra og med slutten av august.

Mercado Libre, som er blitt kalt Latin-Amerikas Amazon, har backing fra blant annet Goldman Sachs og Citi. I slutten av 2021 lanserte selskapet også sin egen kryptobørs i Brasil, og tanken er at tjenestene raskt skal eksporteres til andre markeder i Latin-Amerika.

Hvorfor er dette interessant?

Det er nok mer enn bare en tilfeldighet at denne typen lanseringer skjer i Sør-Amerika.

Verdensdelen er klart mer positivt innstilt til krypto enn andre deler av verden. En undersøkelse fra kryptoselskapet Ripple fra i sommer viste at 74 prosent av latinamerikanere kan tenke seg å handle i butikker som aksepterer kryptovaluta og at 50 prosent mener kryptobransjen vil ha en betydende påvirkning på det finansielle systemet.

Tilsvarende tall fra europeere som svarte på undersøkelsen var henholdsvis 41 og 35 prosent.

Det globale rekrutteringsselskapet Deel har også noen tall som viser på en sterkere interesse for kryptovaluta i sør. Selskapet har tidligere funnet ut at omtrent fem prosent av all verdens distansarbeidere i dag tar får betalt i kryptovaluta. En ny undersøkelse fra slutten av juli kom frem til at av alle slike «lønnsutbetalinger» som ble gjort i perioden januar til juni i år, kom mottakeren fra et latinamerikansk land i to tredjedeler av tilfellene.

Hva er konsekvensen?

At akseptansen for krypto vil være større i Sør-Amerika enn andre steder er nok ikke så rart. Mange land har en historikk med notorisk dårlig økonomi, og som følge av det ekstremt lav tillit til egen valuta hos befolkningen.

Da Ida Wolden Bache, mens hun fortsatt var visesentralbanksjef, ble intervjuet i Shifter om Norges Banks planer for digitale sentralbankpenger og synet på kryptovaluta, var hun inne på det samme:

– I land med mindre velfungerende betalingssystem og svakere tillit til systemet, tror jeg at omfanget og gjennomslaget av kryptovalutaer og «stable coins» vil kunne være større, sa Bache i februar i fjor.

Om vi bruker Argentina som et eksempel, siden de innledende eksemplene kommer nettopp derfra. I mai 2020 misligholdt landet statsgjelden sin for niende gang i historien. Den krisen sitter fortsatt i.

Prisveksten i juli år var opp i 71 prosent sammenlignet med måneden før, og for å prøve å stoppe den, satte sentralbanken opp renten med 9,5 prosentpoeng nå i august til 69,5 prosent. Da er det ikke rart at innbyggerne ser seg om etter alternativer.

Med slike tilstander, ville nok til og med den jevne nordmann vært mer åpen for kryptovaluta som betalingsmiddel, enn hva hen er i dag.

Relaterte saker

Binance og Master lanserer krypto-til-fiat-betalingskort (Finextra)
Mercado Libre-kunder i Brasil skal kunne betale med Mercado-mynter (Insiderintelligence)
Micael Miebachs post på Linkedin
Kryptobetalinger mer populære i Latin-Amerika (Binance)
Latinamerikanere mest positive til krypto (Cryptopotato)
Inflasjonen opp til 71 prosent i Argentina (E24)
Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache om norske planer for en «e-krone» og hypen rundt kryptovaluta