BANK OG FINANS

Krav fra Finanstilsynet bryter med EØS-reglene

Norske finansforetak som vil etablere seg i andre EØS-land, må melde fra til Finanstilsynet. Det er i strid med EØS-reglene, slår Esa fast.

Overvåkingsorganet ESA har synpunkter på regler i finansforetaksloven og mener Finanstilsynet må rette opp.
Publisert

Esa er tilsynet som overvåker at EØS-avtalen blir etterlevd i medlemslandene.

Nå har tilsynet sendt en uttalelse til norske myndigheter om noen regler i finansforetaksloven som den mener er i strid med avtalen. Det handler om et krav om at banker og andre finansforetak som ønsker å etablere datterselskaper i andre EØS-land, må melde fra til Finanstilsynet. Det samme gjelder hvis de kjøper opp en viss andel av utenlandske finansselskaper.

– Finanstilsynet kan sette vilkåret eller gi pålegg om at etableringen eller ervervet ikke skal gjennomføres. Etter ESAs syn innebærer derfor denne varslingsordningen en effektiv vetorett for Finanstilsynet, som reelt sett er et autorisasjonskrav, skriver tilsynet i en pressemelding.

Dette utgjør en uberettiget begrensning av etableringsfriheten, mener Esa, som påpeker at utgangspunktet er at tillatelse må søkes hos myndighetene i landet der selskapet vil etablere seg.

Norske myndigheter har nå to måneder på seg på å iverksette tiltak før Esa kan beslutte å bringe saken til Efta-domstolen, heter det i pressemeldingen.

(©NTB)

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!