Fintech

Klarna-sjefen om krisetiltakene: – Vi må tenke om

Sebastian Siemiatkowski uttaler seg før første gang etter beskjeden om at 700 personer må gå fra selskapet. – Det er utfordrende sier han til svenske Dagens Nyheter.

Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna
Publisert

iDet var på mandag ettermiddag de ansatte fikk den tøffe beskjeden om at omtrent ti prosent av staben på 7000 ansatte måtte. Den ble gitt gjennom en forhåndsinnspilt melding fra sjefen Sebastian Siematkowski.

Kort tid etterpå la den svenske fintech-giganten ut resultatet for første kvartal, et resultat som tydelig viste hvorfor Klarna-ledelsen måtte trekke i nødbremsen.

Milliarder i minus

Resultat før skatt i første kvartal endte på minus 2,5 milliarder svenske kroner. Det var en økning med 220 prosent sammenlignet med tapet på 800 millioner kroner samme periode i 2020.

Omtrent halvparten av tapet, 1,2 milliarder kroner, kommer fra misligholdte fordringer. Lanseringene det siste året i Frankrike, New Zeeland, Irland, Polen og Portugal pekes ut som en bidragende årsak til dette. Den andre halvparten kommer fra driftskostnadene, noe Klarna håper å få ned med kuttene som nå gjennomføres.

I tillegg sliter Klarna med kontantstrømmen. Den har i løpet av et år gått fra et pluss på 7,65 milliarder kroner til minus 7,3 milliarder. Det betyr at det rant ut 3,4 millioner kroner i timen fra selskapet i første kvartal.

LES OGSÅ: Uken da visjonene møtte virkeligheten

Kraftfull kritikk

Beskjedene på mandageftermiddagen tok mange på sengen. Personalet ble oppfordret til å jobbe hjemmefra resten av uken, samtidig som selskapet begynte å kalle i til møter med de ansatte. De førte til skarp kritikk fra fagforeningshold.

- Vi ble invitert til en møte klokken fire, der vi ble fortalt om oppsigelsene. Det har ikke vært noen kommunikasjon før eller etter det møtet eller noen informasjon om forhandlinger med fagforeningen, sa Sen Kanner, ansatt på Klarna og klubbleder i Unionen til Svenska Dagbladet mandag.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

«Utfordrende»

Tirsdag valgte Siemiatkowski å uttale seg om situasjonen i Dagens Nyheter.

– Det er utrolig trist å være nødt til å si at man må skille fra dem man har jobbet med. Det er utfordrende, sier Klarna-sjefen til den svenske avisen.

På spørsmål om tiltakene er nok svarer han at selskapet prøver å tenke langsiktig og at man ikke under noen omstendigheter vil måtte komme med nye beskjed lenger frem.

– Derfor gjør vi dette med en idé om at vi må tenke om, se til at rett person er på rett plass og omprioritere hva vi investerer i og tenker om forretning og lønnsomhet

LES OGSÅ: Klarna-toppen forteller hvordan fjorårets ti oppkjøp skal smeltes inn i organisasjonen

Markedet har endret mening

Ifølge Klarna-sjefen har markedets syn på selskapet blitt endret kraftig det siste halvår. I fjor høst var markedet fortsatt med på Klarnas ambisjonen å fokusere på vekst – ikke minst satsingen i USA. Nå har uroen i verden med krig, renter og inflasjon som er på vei opp og et kraftig innstrammet kapitalmarked endret på forutsetningne.

- Nå vil markedet prioritere lønnsomhet. Det tvinger oss til å bytte fot. Da er det en styrke å ha to føtter, sier Siemiatkowski til Dagens Nyheter.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*