Fintech

Klagesaker kostet Monio nesten 30 millioner kroner

Vårens turbulens med mislighold og konkurser i flere prosjekter ble en dyr affære for folkefinansieringsplattformen.

Marius Dybdahl, daglig leder Monio
Publisert

I en lang serie artikler i vinter kunne E24 vise på kritikkverdige forhold i eiendomsprosjekter som hadde lånt penger av folkeinvestorene hos Monio.

Problemene var i hovedsak knyttet til to forhold: det ene der investorene ikke ble opplyst om at utbyggeren som lånte penger var ilagt konkurskarantene og dømt for underslag, det andre etter at et eiendomsutviklingsselskap hadde gått konkurs.

Var beredt til å betale

I mai kunne Monio, og eieren Sparebank 1 SR-Bank, melde at de var beredt til å punge ut med et tosifret millionbeløp for å begrense de mulige tapene for omtrent 1.800 folkeinvestorer.

– Dette handler om å reetablere tilliten til Monio, sier Glenn Sæther, styreleder i Monio og medlem i konsernledelsen i Sparebank 1 SR-Bank til E24 den gang.

Et par dager etterpå fortalte Monio-sjef Marius Dybdahl fortelle Shifter at Monio også hadde stoppet alle nye utlån intill gjennomgangen av hele låneporteføljen var klar.

Tapte 37,7 millioner på et halvår

Da Sparebank 1 SR-Bank torsdag la frem resultatet for andre kvartal kom fasit. Der kommer det frem at Monio AS fikk et resultat før skatt i første halvår på minus 37,7 millioner kroner.

«Det negative resultatet skyldes i stor grad utbetaling av oppgjør i forbindelse med klagesaker på 29,3 mill kroner i 2. kvartal 2023», skriver banken i kvartalsrapporten.

Ved utgangen av første halvår i år hadde Monio akkurat klart å passere milliarden i utlån til norske eiendomsprosjekter (1036 millioner kroner).

Solgt til Folkeinvest

I midten av juni ble det kjent at SR-Bank selger Monio til Folkeinvest for et ukjent beløp, men også at banken går inn med en «betydelig sum kapital» i transaksjonen sammen med eksisterende aksjonærer som Polaris Meida.

Hvis transaksjonen blir godkjent av Finanstilsynet vil Sparebank 1 SR-Bank eie 38 prosent av Folkeinvest.

– Folkeinvest legger nå strategien for neste fase, der vi ønsker å utfordre videre innenfor flere tjenesteområder. Våre aksjonærer har sterk tro på oss, men vi har søkt aktører med kompletterende kompetanse. Da er det spesielt spennende at SpareBank 1 SR-Bank har sterk tro på våre planer, sier Finn Haugan, styreleder i Folkeinvest.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen