FinSHIFT 01.11.2023

Kan Elon Musk gjøre bank til en X-faktor?

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Elon Musk vil gjøre X til hva det en gang var tenkt å bli.

Hva er saken? 

De færreste har vel unngått å få med seg det siste årets sirkus rundt Twitt … unnskyld, X, etter at Elon Musk bestemte seg for å kjøpe selskapet.

Nå har den gamle fintech-gründeren jammen klart å snike inn en soleklar FinShift-vri på det hele.

Musk vil nemlig gjøre X til navet i brukernes finansielle verden, et nav som tar hånd om alt i livet som handler om penger. Han forventer at alle disse tjenestene skal lanseres i slutten av 2024.

Dette var i hvert fall hovedbudskapet i et allmøte som han og den nye konsernsjefen Linda Yaccarino holdt i forrige uke.

«Når jeg sier betalinger, mener jeg faktisk hele det finansielle livet til et menneske. Om det involverer penger, skal det finnes på vår plattform. Jeg snakker ikke bare om å sende 20 dollar til min venn, men at du ikke vil trenge en bankkonto», skal Musk ha sagt på møtet, ifølge et lydopptak som den amerikanske nettavisen The Verge har fått tilgang til.

Hvorfor er dette interessant? 

Selv om sitatet over er omtrent like kryptisk som som det meste Elon Musk har sagt om Twitt … X det siste året, så har han vært litt mer klar i talen tidligere.

I november i fjor var han også inne på temaet å gjøre Twitter til en bank (det var før navneskiftet). Da skisserte han en tjeneste som inneholdt en høyrentekonto, debetkort, sjekker og lån og en måte å sende betalinger hvor som helst i verden og i sanntid.

Og man skal absolutt ikke undervurdere Musks evner til å lykkes også innen finans. Det har han jo gjort før, også det under relativt kaotiske former.

I januar 1999 startet Musk online-banken X.com (gjett hvor Twitters nye navn kommer fra) sammen med tre andre. Da banken offisielt lanserte i desember samme år, var de andre tre ute av selskapet. På to måneder ville 200.000 personer bli kunder.

I mars 2000 gikk X.com sammen med konkurrenten Confinity. Musk ble sjef, men bare for et halvår. Mens Musk var på bryllupsreise, stemte styret i banken for å avsette Musk og erstatte han med Confinity-gründeren Peter Thiel.

På sommeren året etter byttet X.com navn til det litt mer kjente Paypal, som ytterligere et år senere ble solgt til Ebay for 1,5 milliarder dollar.

Hva er konsekvensen? 

Ifølge The Verge er Elon Musks plan å gå tilbake til røttene, og gjennomføre de ideene han hadde for drøyt 20 år siden.

Muligens som et forsøk på å få revansj på Paypal for at de ikke fullførte Musks eget roadmap fra 2000.

Ifølge lydopptaket skal Musk ha sagt: «… av en eller annen grunn valgte Paypal, da de ble til Ebay, ikke å implementere de tingene som sto igjen på listen, men selskapet valgte faktisk også å ta bort noen nøkkelfunksjoner. Så Paypal er faktisk et mindre komplett produkt i dag, enn vi skisserte for 23 år siden».

Musk har jo grundig bevist at han lykkes med de mest usannsynlige ting, så det er vel ikke noe som tilsier at han ikke skulle klare å gjøre X til bank igjen.

Det store spørsmålet blir om brukerne vil stole på denne mannen til å forvalte sine penger.

Relaterte saker

→ Elon Musk gir X-ansatte et å på å bygge et bankalternativ (The Verge)
→ (+) På innsiden av X’ første allmøte (The Verge)
→  Elon Musk forteller mer om plan på å gjøre Twitter til en bank (The Verge)