FinSHIFT 23.11.2022

Ingen blokkjede på børsen

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

Etter syv år med utvikling dro Australias største børs, Australian Security Exchange (ASX) i forrige uke i nødbremsen for et gigantprosjekt som skulle erstatte børsens 25 år gamle clearing- og oppgjørssystem med et nytt system basert på blokkjedeteknologi.

Å flytte gamle legacy-systemer over på blokkjeden viste seg åpenbart å være litt vel vanskelig. Spikeren i kista var en rapport fra Accenture som slaktet prosjektet på flere punkter.

Beslutningen ble ikke møtt med glede fra noe hold. «Veldig skuffende», uttalte sentralbanksjefen Philip Lowe. «En global pinlighet», mente en sjef i en stor investeringsbank og la til: «Vi vil ha langsiktighet og vite at plattformene vi bruker er skalerbare og brukbare. Alt dette frem og tilbake fremstår bare som sløseri med penger – uten at vi vet hvor vi er på».

ASX vil skrive av mellom 245-255 millioner australske dollar, cirka 1,7 milliarder kroner på prosjektet, og kan også bli nødt til å kompensere børsmeglere som har oppimot 700 millioner kroner på egne systemer som skulle fungere sammen med den nye blokkjedeløsningen.

Hvorfor er dette interessant?

I Australia har prosjektet blitt fremstilt som et utstillingsvindu for kommersialiseringen av blokkjede-teknologien, mye fordi det helt enkelt har vært et av de største også på verdensbasis.

Og det sier seg vel egentlig selv. En hel børs der kjøp, salg og oppgjør ble lagret på blokkjeden, ville ha vært et stort gjennombrudd.

Hva er konsekvensen?

Det skal innrømmes at FinShift ikke på langt nær kjenner alle detaljer om hva som gikk galt med det australske børsprosjektet.

Men det er nok ikke en overdrivelse å gjette at rapporten vil bli lest med betydelig større nøyaktighet hos en god del av de sentralbankene verden over, som har kommet ganske å så langt i sine egne eksperimenter med å basere fremtidige digitale sentralbankpenger på blokkjedeteknologi.

Om en børs ikke klarer å få til å ta blokkjede i bruk i stor skala, tør da en sentralbank å gjøre det?

Relaterte saker

– Vedlig skuffende: Sentralbanksjefen slakter ASX (The Age)
ASX grep om rystet av blokkjede-katastrofe (Financial Review)