Global finansapp-jeger skulle man kunne kalle, Siri Gomnæs Børsum. Hennes jobb er å få det nye mobile økosystemet til Huawei med bank- og finanstjenester opp å gå.

Hun skal overbevise banker og fintechs om at Huawei ikke er skumle å samarbeide med

Kinesiske Huawei skal bygge et tredje mobilt økosystem ved siden av Apples App Store og Google Play. I et cellekontor på Fornebu sitter Siri Gomnæs Børsum med det globale oppdraget å hanke inn verdens bank- og finansapper.

Publisert Sist oppdatert

Enhver som har fulgt med på det storpolitiske spillet mellom USA og Kina de siste årene skjønner at det å takke ja til en jobb i Huawei, ikke mangler utfordringer. Dette skal vi komme tilbake til.

Men først må vil fortelle hva som førte Børsum fra en amerikansk tech-gigant til en kinesisk.

Høsten 2019 hadde Siri Gomnæs Børsum vært 12 år i Google. Hun hadde jobbet som salgsdirektør, med ansvar for blant annet bank og finanssektoren, tilbrakt tre måneder som evangelist på hovedkontoret i California og kommet hjem for å jobbe med digital transformasjon inn mot Norges største selskaper.

I løpet av de 12 årene var norgeskontoret blitt noe helt annet og mye større enn den gjengen på seks personer som den første norske Google-sjefen Jan Grønbech rekrutterte henne til.

– Jeg har alltid likt å skape noe og se det vokse. Så etter 12 år følte jeg at jeg ville ta med meg alt det jeg hadde lært og gjøre noe annet, forteller Siri Børsum.

Fortsettelsen ble større enn planlagt

Hun hadde startet sitt eget selskap «Siri Børsum helt på egen hånd» og skulle finne ut hva neste stopp på veien skulle bli. En operasjon på grunn av prolaps i ryggen stoppet planene for en stund.

Da det plutselig kom en forespørsel fra et selskap som var betydelig større enn det Børsum hadde sett for seg skulle bli hennes neste arbeidsgiver, ble det ikke et umiddelbart ja.

- Da Huawei hadde forklart hva jobben gikk ut på, kunne jeg ikke si nei. Tenk å få lov til å lede en satsning i et globalt tech-selskap fra en pult her i Norge. Det er en utrolig spennende og viktig oppgave, sier Børsum da Shifter møter henne på det norske hovedkontoret på Fornebu.

Leder et globalt team

Den formelle og lett kryptiske tittelen Børsum har fått er: «Global VP Finance Vertical Eco-development & Partnerships»

– Så hva gjør egentlig en slik?

- Jeg bygger opp og leder et globalt team som jobber mot bank- og finanssegmentet. Vår oppgave er å sørge for å få flest mulig bank- og finansapper inn i det nye økosystemet vi bygger, forklarer Børsum.

Selv om hun har fått jobb i et selskap med 200.000 ansatte i 170 land, har hun likevel på en måte fått jobben som hun ønsket – å få bygge noe nytt.

- Totalt er vi omtrent 20 personer, spredt utover verden, som jobber mot finanssektoren. Denne satsingen er helt ny, og derfor er vi som en liten startup i selskapet. Vi har så vidt begynt, sier hun.

Kinesisk nyttårslykke rammer inn døren til Siri Gomnæs Børsums kontor.

Tøff start

Starten kunne ha vært enklere. Børsum begynte i den nye globale jobben med å bli sendt på hjemmekontor. Det var 16. mars i fjor. Fire dager etter at Norge stengte ned.

Enda tøffere ble det noen måneder senere. I mai 2020 skjerpet amerikanske myndigheter restriksjonene mot Huawei. Selskapet hadde allerede vært et år på USAs såkalte «Entity list» over selskaper, personer og regjeringer som ikke får handle fritt med amerikanske selskaper. De nye restriksjonene innebar blant annet at Huawei ikke lenger ville kunne bruke Googles apper og App-kit. Dermed forsvant også muligheten til å bruke Google Play for å laste ned apper.

Den siste Huawei-telefon med mulighet til å bruke Android var P30 Pro, som ble lansert i februar i år. Etter det har selskapet vært prisgitt sitt eget operativsystem Harmony OS, som ble lansert internasjonalt i juni i år, og den egne app-butikken App Gallery, som Børsum altså skal fylle med finansielle apper.

- Jobben ble raskt mer krevende på grunn av den geopolitiske situasjonen, sier Børsum.

«Må ha øynene på oss som alle andre»

Det er en relativt diplomatisk omskrivning av det faktum at Huawei i flere år har måttet forsvare seg mot anklager om overvåking, spionasje og altfor tette bånd til kinesiske myndigheter. På den andre siden er jo både Børsums tidligere arbeidsgiver og de andre amerikanske big tech-selskapene til tider utsatt for en ganske så heftig kritikk for at de har skaffet seg for mye informasjon om sine brukere, noe som mange mener også må begrenses, om enn av andre årsaker.

- Jeg tror alle tech-selskaper har sine utfordringer. Huawei skal selvfølgelig ha øynene på seg like mye som alle andre. Vi bruker ekstremt store ressurser på å sørge for at vi har sikre løsninger. Lokale brukerdata lagres lokalt i Europa og EØS, på samme måte som de amerikanske selskapene, sier Børsum.

Siri Gomnæs Børsum i Huawei på kontoret sitt på Fornebu.

– Men hvordan skal du overbevise konservative banker om å bli med? Både når det gjelder sikkerhetsaspektet og det faktum at de må bruke ressurser på å utvikle en app for et tredje operativsystem ved siden av Apples IOS og Googles Android?

– Vi bruker 88 prosent av tiden på en mobiltelefon i apper. Derfor er det viktig at vi utfordrer det eksisterende duopolet. Det krever at de store finanskonsernene forstår behovet og viktigheten av at det kommer konkurranse inn i app-markedet for å skape bedre tjenester for forbruker. For hva er det som sier at det må være to amerikanske selskaper med hovedkontorer ved siden av hverandre som skal definere innovasjon og utvikling på app-området, spør Børsum

Hun mener selskapets operativsystem Harmony OS, der en app automatisk vil fungere på telefon, klokke eller nettbrett uten tilpasninger, viser at det går å tenke i andre baner.

– En kundebase på 90 millioner Huawei-brukere i Europa er også et godt argument, sier Børsum.

Skulle begynne med de store ...

Da hun begynte i jobben i mars i fjor, var hovedplanen å bygge partnerskap med store internasjonale banker som HSBC, Santander og andre. Pandemien endret raskt på dette. Store banker snur seg generelt ikke raskt rundt, og definitivt ikke under slike forhold.

–Vi hadde bare stanget hodet i veggen om vi hadde fortsatt, så vi snudde strategien og begynte å jobbe målbevisst inn mot fintech-bransjen.

– Vårt mål er å se til at alle som bruker en Huawei-telefon har finansielle produkter og tjenester som løser deres behov. Det trenger ikke å være DNB eller Barclays, det kan være helt andre aktører.

... men endte med de små

Børsum sier at hun ser store fordeler med å jobbe med nye fintech-selskaper som kan snu seg rundt raskt, og nevner at Huawei har inngått avtaler med flere norske fintech-selskaper.

Der finner vi blant annet selskaper som Horde, Bill Kill, Nøffe og Astat. Huawei kåret nylig sistnevnte til Europas beste mobil-app. Ifølge Børsum er det bare begynnelsen, og hun regner med å kunne fortelle om flere nye samarbeid i tiden som kommer.

– Men hvordan går det med de store bankene?

– Jeg jobber globalt. I Frankrike, Spania og Italia har vi alle de store bankene om bord med fullverdige mobilappløsninger, svarer Børsum.

– Og de seks store i Norden?

– Vi har større utfordringer i Norden. Det mange har gjort er å gjøre appen sin tilgjengelig som en enkel versjon av en nettside. Du kan bruke den, men den har ikke all funksjonalitet. Men nei, de store nordiske bankene har ikke fullintegrert appene sine. Derimot har vi fått Swish i Sverige med, sier Børsum.

Savner Vipps

– Og Vipps?

– Vipps er heller ikke med, men vi har en god dialog med dem, så jeg tror de kommer, sier Børsum og innrømmer at nettopp Vipps er den eneste appen hun virkelig savner i hverdagslivet med Huawei-telefon og klokke.

Børsum lar seg imidlertid ikke stresse av at det fortsatt er mange etablerte aktører som sitter på sidelinjen.

– Vi har tid. Vi tenker langsiktig. Mens de store bankene tenker seg om, jobber vi med de som beveger seg raskere.