FinSHIFT 12.04.2023

Har P27 gått til grunne?

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Paula da Silva, administrerende direktør i P27 Nordic Payments

Hva er saken?

P27 skulle bli den store nordiske fellesløsningen for sanntidsbetalinger og grensekryssende betalinger mellom euro og svenske, danske og eventuelt også norske kroner.

Nå ser det stadig mer tvilsomt ut om det i det hele tatt bli noe av.

«Jeg tror det er over. Den opprinnelige ideen med et nordisk betalingssystem, som var en god idé, finnes ikke lenger. Det har kommet nye europeiske løsninger som gjør det tvilsomt at P27-prosjektet noensinne kommer til å løfte», sier en toppsjef på en av de nordiske storbankene til den svenske avisen Dagens Industri.

Avisen har i en serie artikler gransket pengebruken i P27 Nordic Payments Platform AB, og hvorfor selskapet aldri har fått grønt lys fra den svenske Finansinspektionen for sine planer.

I mars i år skal nestsjefene i SEB og Swedbank ha vært i krisemøte med Finansinspektionen for å presentere en nødløsning, som gikk ut på at de nordiske planene ble nedprioritert og at alt fokus ble lagt på å modernisere Bankgirot, som ble skapt i 1959.

Det har fått i hvert fall Danmark til å forberede seg på en plan B. Rett før påske kunne den danske avisen Børsen melde at Nationalbanken (sentralbanken i Danmark) har begynt å se på alternative løsninger til P27.

Hvorfor er dette interessant?

Hele P27-prosjekt har vært kantet av forsinkelser. Den første søknaden om å bli et nordisk clearinghus ble sendt inn allerede i 2018. Da Shifter traff daværende sjef Lars Sjögren i september 2021, var de opprinnelige lanseringsplanene allerede utsatt et par ganger, men målet var fortsatt å få lansert sanntidsbetaling i svenske kroner i løpet av 2022.

Kort tid etterpå var Sjögren ferdig som sjef. Erstatter Paula da Silva var på plass i begynnelsen av 2022 og var fortsatt optimist, men lanseringstidspunktet var nå flyttet til 2023. Infrastruktur for sanntidsbetalinger i svenske kroner (i praksis å modernisere Swish) var fortsatt førsteprioritet.

Litt ut på vårparten ble det klart at heller ikke det ble noe av, da Sveriges Riksbank lanserte en tjeneste for straksbetalinger, RIX-INST, og begynte arbeidet med å flytte over Swish-betalingene til den plattformen.

Et annet problem har vært at P27 ikke skulle utvikle eller drifte noen systemer selv. Det oppdraget ble gitt til Mastercard, noe som skapte problemer rundt hvem som har kontroll over data. I ettertid har det vist seg at dette var en sterkt bidragende årsak til at P27 trakk tilbake sin første søknad.

– Vi har fått et vesentlig økt ansvar for å ha en egen selvstendig innsikt i datasentrene og hvordan de fungerer. Slike krav påvirker mer om du er på vei å få en lisens enn du allerede har en, sa Lars Sjögren i 2021.

Etter at Sjögren var ute, begynte P27 å bygge egne datasenter, og en ny søknad ble sendt inn til Finansinspektionen. I mars 2022 kunne FI melde at søknaden var formelt komplett, men ikke materielt. Det ser fortsatt ut til å være status i dag.

Og hvordan veien videre ser ut, er verken ledelse eller eiere i P27 veldig interessert i å snakke om.

Hva er konsekvensen?

P27 er på god vei til å bli enda et eksempel på at store IT-prosjekter har en evne til å vokse seg så store at de til slutt faller sammen under sin egen vekt. Der ser ikke ut til å være noen forskjell på om det handler om finans, helse, samferdsel eller NAV.

Det kan også se ut til at norske skeptikere blir de som ler sist. DNB var med i startfasen av P27, men trakk seg raskt ut. Mye handlet nok om at DNB ikke ville være med å betale for moderniseringen av det svenske Bankgirot, men en god del var også uvilje mot å låse seg til et alternativ.

– Hvilken infrastruktur som forener de skandinaviske valutaene og euro, gjenstår fortsatt å se. Det er mulig å se for seg flere uliSke scenarioer. P27 er ikke den eneste løsningen, sa DNBs Benjamin Golding til Shifter i september 2021.

Skulle P27 gå til grunne, må det også ses på som en stor fiasko for betalingsgiganten Mastercard. P27 skulle jo bli verdens første betalingsområde med sanntidsbetalinger mellom flere valutaer og markeder. Noe som selskapet kunne ta med seg videre til andre deler av verden.

Relaterte saker:

→ (+) Så ble bankernas supersystem et pengesluk (Dagens Industri)
→ (+)Bankene håper på nødløsning for kjempesatsingen (Dagens Industri)
→ (+) Banktopp om nye betalingssystemet: ”Jeg tror det er slutt” (Dagens Industri)
→ (+ )Danske banker forbereder sig på nordisk betalings­fi­asko (Børsen)
→ (+)Storbankene har brukt nesten 500 millioner på P27 – nå forteller den nye sjefen om veien videre
→ (+) Alle vil samarbeide om betaling, men ikke Norge: Frister motvillige nordmenn med datasenter og gevinst for Vipps
→ (+) DNB: «P27 er ikke den eneste løsningen»
→ (+) Bits: Norske banker har gjort sine vurderinger og har kommet til en annen konklusjon enn P27
Riksbanken lanserer tjeneste for straksbetalinger (Sveriges Riksbank)