FinSHIFT 06.09.2023

Har Danmark tatt teten innen skandinavisk fintech?

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Nordic Fintech Week er av satsingene som har bidratt til å bygge et sterkt fintech-miljø i Købehavn.

Hva er saken? 

Den siste tiden har det vært lett å få inntrykk av at det er få lyspunkter innen fintech-industrien. Men selv om tidene utvilsomt er utfordrende, er ikke alt helt nattsvart.

Shifters rundringning til tre av de største investeringsmiljøene med fintech i fokus i Skandinavia ga et litt mer håpefullt bilde.

Norske Finstart Nordic, Svenske Wellstreet og danske Upfin, kan alle melde om nye investeringer i 2023, og at antallet selskaper som tar kontakt fortsatt er på godt nivå.

– Fra vårt ståsted synes jeg ikke at dealflow-en har gått ned. Tvert imot. Jeg skulle si at vi spiller en viktigere rolle enn noensinne, men det er jo en helt annen type av selskaper som kommer til oss enn til The Factory, sier svenske Armando Coppola i Wellstreet.

Det han refererer til er nyheten om at The Factory skulle snu seg vekk fra fintech, fordi dealflow-en blant tidligfaseselskaper ikke var god nok. Coppola ser på selskaper litt høyere opp i næringskjeden, som er i behov av en omstart.

– Vi blir kontaktet av selskaper som typisk har hentet 30-40 millioner til en verdsettelse på noen hundre millioner, men som så har kjørt seg fast. Nå trenger de kanskje 10-15 millioner for å komme seg videre, mens verdsettelsen er nede på 50-70 millioner kroner, forteller Coppola.

Danske Johan Lorenzen i Upfin kan fortelle at de har gjort hele syv investeringer på under et år. og at antallet selskaper som nå tar kontakt har vendt «i et tempo som vi ikke helt hadde regnet med», etter en oppbremsing i begynnelsen av året.

Vidar Aksland i Finstart Nordic skiller seg litt fra de andre gjennom å ha et oppdrag om å finne selskaper som kan forsterke eksisterende verdikjeder eller utvide eksisterende verdikjeder hos eieren Sparebank 1 SR-Bank. Det gjør at han interessant nok er den som har den bredeste definisjonen av hvilke selskaper som kan være verdt å investere, noe som har bidratt til at det er blitt gjort tre investeringer etter sommeren.

Hvorfor er det interessant? 

Alle de tre investeringsselskapene sitter med en pengesekk på i størrelsesorden 300-350 millioner kroner.

Så signalene som kommer herfra er viktige for bransjen. Og at alle har åpnet lommeboken i år er i så måte positivt.

Ser man nærmere på tallene, er det imidlertid åpenbart at Danmark skiller seg ut med investeringer i flere og mer rendyrkede fintech-selskaper enn i Norge og Sverige.

Nettopp Upfin var et av eksemplene Ingar Bentsen i The Factory løftet frem når han hyllet Danmark som et forbilde på fintech-området. Ikke minst hvordan fondet er finansiert. Bak fondet står den statlige Vækstfonden, Danmarks svar på Investinor, Veliv, et stort kundeeiet forsikringsselskap, og Finansforbundet, som er fagforening for bank- og finansnæringen akkurat som i Norge.

– Finance Innovation og Fintech Norway er bra initiativer som hjelper til å bygge opp under en mulig vekst. Men uten kapital, uten at politikerne kommer på banen og at man blir enige om at dette skal man gjøre, så vil ikke noe skje. Det tror jeg tror vi ser resultatet av nå. Vi klarer ikke å bli enige om at Norge skal ta en posisjon innenfor disse segmentene, sa Bentsen

Hva er konsekvensen? 

Bentsens litt dystre analyse for et par uker siden var at Norge sakker akterut og at «Danmark nå et ligger et langt hestehode foran oss. Tross at vi egentlig startet ganske likt»

De har gjort ting riktigere i Danmark enn det vi har gjort i Norge, var konklusjonen til The Factory-sjefen.

Ser man bare til antallet investeringer kan det jo utvilsomt se ut som at han har rett.

På den andre siden er det hyggelig å høre at tre såpass pengesterke miljøer fortsatt ikke har lukket døren. Og selv om de naturlig nok først og fremst ser til hjemmemarkedene, er det ikke noen av dem som har stengt døren til investeringer i nabolandene.

Ingen av de tre er heller fullinvestert, så det er ganske mange hundre millioner som venter på å bli investert i de rette prosjektene.

Relaterte saker

  (+) De fortsetter å investere i fintech: «Nå snur det i et tempo vi ikke hadde regnet med»
  (+) The Factory snur seg vekk fra fintech
  (+) Ny rapport om norsk fintech: «Man må bare erkjenne at det er et særlig tungt år»