FinSHIFT 01.03.2023

Frafall i fintech-familien

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

Vipicash startet i 2017 med målet om å sikre tryggere og rimeligere pengeoverføringer til familie og venner i Afrika og Asia.

Selskapet fikk med seg investorer tidlig, og allerede året etter starten ble selskapet tatt opp i akseleratoren DNB NXT. Deretter rant det også inn 11 millioner kroner fra Forskningsrådet.

Etter et kaotisk 2022 med en rekke endringer og rettelser i alt fra daglig leder, styre og vedtekter, til manglende roller og revisjon av årsregnskap, var det i forrige uke over. Årets første fintech-konkurs var et faktum.

En litt annen type frafall fra det norske fintech-fellesskapet kom noen uker før. Da ble det kjent at MeaWallet var blitt kjøpt opp av britiske Saltpay.

Oppkjøpet kom ikke helt overraskende, med tanke på at Saltpay i fjor sommer fulgte opp en tidligere investering på rundt 50 millioner kroner, med 150 nye millioner i en blanding av emisjon og kjøp av aksjer.

Hovedeier Idekapital pleier jo heller ikke å ha et evighetsperpektiv på sine investeringer. Allerede i fjor sommer hadde selskapet fått tilbake totalinvesteringen sin.

– Det var et fint nedsalg. Ikke minst med tanke på at vi fortsatt eier 31 prosent av MeaWallet etter transaksjonen, sa Kristian Øvsthus, managing partner i Idekapital, i juli i fjor.

Selv om utkjøpssummen ikke er kjent, så bør posten på nesten en tredjedel av selskapet ha ført til en pen gevinst.

Hvorfor er dette interessant?

I fjor var det fire fintech-selskaper som forsvant fra det norske fintech-kartet, i alle fall som FinShift har styring på. Lifeplanner, Spiff, Nøffe og PNGR måtte alle gi opp etter å ha gått tom for penger.

At det vil være like mange som forsvinner i år, må vi nok forvente. I hvert fall hvis vi regner både selskaper som går konk og som blir kjøpt opp. Da er vi allerede halvveis.

Man kan selvfølgelig argumentere for at konkurser og oppkjøp er som epler og pærer, men akkurat i dette tilfellet ser FinShift den norske fintech-bransjen som fruktfatet, og da blir begge borte.

Hva er konsekvensen?

Det finnes sannsynligvis flere fintechselskaper som begynner å gå tom for penger etter et tøft 2022, og som kan få det veldig vanskelig med å overbevise investorer om at det er noe vits å bidra med ny kapital. I hvert fall om det er få tegn på inntekter.

Tiden får vise hvor mange det blir.

Da er det litt mer interessant å spekulere i om MeaWallet var et tidlig tegn på en trend mange mener komme vil få fullt gjennomslag i år – oppkjøp og fusjoner.

Da nettavisen Sifted ba ekspertene kommer med sine spådommer for 2023, var nettopp «Mergers & Aquisitions» høyt på agendaen. Det ble pekt på to ting:

Allerede i fjor begynte flere å se tegn på at en del fintechs i skaleringsfasen med god likviditet begynte å forbedrede seg for oppkjøp. At Saltpay slukte Meawallet, tjener faktisk som et godt eksempel på det.

Storbankene, som legger frem rekordresultater takket være de hyppige rentehevingene, kan heller ikke dele ut alt til aksjeeierne. Også de vil begynne å se på mulige oppkjøp, som kan styrke deres virksomhet.

Nå er det jo slik at et europeisk perspektiv på fintech sjelden er helt likt et norsk, men akkurat hva gjelder oppkjøp, skulle FinShift bli veldig overrasket om MeaWallet står igjen som det eneste oppkjøpet når 2022 er over.

Relaterte saker

DNB-yndlingen Vipicash konkurs
Meawallet kjøpt opp
(+) Hva skjer med europeisk fintech i 2023? Her er ekspertenes spådommer (Sifted)