FINTECH

Fra pioner til sinke: Norge siste land der Revolut blir bank

Fikk sin europeiske bankkonsesjon i desember 2018. Først nå er den på plass i Norge, som siste land i EU og EØS.

Europa-sjef i Revolut Joe Heneghan kan feire banken nå er bank i alle land innenfor EU og EØS. Å fortelle noe om hva det betyr, var han mindre interessert i å gjøre.
Publisert

I 2018 var Revolut noe av det heteste som fantes innen fintech. Ikke minst i Norge, Den britiske app-banken var tidlig ute her i landet, og interessen for å etablere seg her, var så pass stor at gründeren selv, Nik Storonsky, tok turen til Oslo for spille inn live-podcast sammen med Shifter-gründer Lucas Weldeghebriel.

Slik er det ikke lenger. Når Revolut i dag offentliggjør at selskapet har skiftet ut sin lisens som e-pengeforetak i Norge med en ekte banklisens eksportert fra Litauen, er det kun i form av en pressemelding.

– Med å lansere banken i Norge vil vi gi våre kunder et økt nivå av sikkerhet og tillit, og gjøre det mulig for oss å lansere en rekke nye produkter og tjenester i fremtiden, var det ene sitatet fra Europa-sjefen Joe Heneghan om at banken nå var blitt bank i Norge.

Spørsmål uten svar

Shifter ble forespeilet muligheten til å få stille spørsmål til Heneghan i forkant av lanseringen og sendte over skriftlige spørsmål mens en endelig lanseringsdato skulle fastsettes.

Håpet var å kunne få vite mer om hvorfor Norge endte opp med å bli det aller siste landet i EU/EØS der selskapet ble bank? Hvor mange av de angivelig 90.000 norske kundene som har gjort noe mer en bare lastet ned appen og registrert seg? Hvor viktig muligheten til å handle med kryptovaluta har vært for å opprettholde kundetallet? Og hvorvidt banken hadde planer på å øke aktiviteten overfor norske kunder?

Noen svar kom aldri i retur.

Kanskje var interessen for å fortelle hvorfor banklisensen i den norske EØS-kameraten Liechtenstein var på plass nesten et halvår før Norge, og tre og halvt år etter at den ble innvilget, ikke på topp.

Ble stadig mer anonymt

Men det gir et ganske så godt bilde av et selskap som blitt stadig mer anonymt på det norske markedet.

► Etter en knallstart med over 10.000 kunder den første måneden, avtok veksten, og sommeren 2019 konstaterte Stefan Astroza og Peter Nybakk i Cicero Consulting at Revolut tross all oppmerksomhet ikke var mer enn på størrelse med Aurskog Sparebank.

► På høsten samme år kastet Espen Myklebust inn håndkleet som Revoluts mann i Norge. Etter det har selskapet manglet representasjon i her til lands.

► Ved årsskiftet 2020-2021 sluttet den nordiske vekstsjefen og ble ikke erstattet, Omtrent samtidig mistet Revolut dessuten samarbeidsavtalen med den lokale bank som gjorde det mulig for kundene å ha et norsk kontonummer.

Bankgaranti viktigste nyheten

Den aller viktigste nyheten i dagens beskjed fra Revolut er at kundene nå blir en del av en bankgaranti som sikrer innskudd i banken på opptil 100.000 euro, cirka én million kroner.

For å få ta del av den, må kundene oppgradere til Revolut Bank. Ifølge selskapet har fire millioner kunder i Europa gjort det.

Det vil også gi tilgang til kommende tjenester som lån og kredittkort som er på plass i Polen og Litauen.

For norske kunder betyder endringen derimot ikke at de vil få tilbake norske kontonummer. Selv om man velger å oppgradere til Revolut Bank, må ma nøye seg med kontonummer fra Lituaen, som de fikk våren 2021.

Kanskje ikke den største av konkurransefordeler, sammenlignet med konkurrenten Lunar, som nettopp gjør et stort poeng av å kunne tilby norske kontonummer og betalinger,

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*