Fintech

Først sa Fintech Norway nei – nå er Vipps tatt inn i varmen likevel

Da organisasjonen ble startet mente initiativtakeren Alf-Gunnar Andersen at Vipps ikke var kvalifisert til å bli medlem. Halvannet år etterpå er situasjonen en annen.

Vipps-sjef Rune Garborg ble medlem nr, 37 i Fintech Norway. Det gleder både generalsekretær Daniel Isdal Furset og initiativtaker Alf Gunnar Andersen.
Publisert Sist oppdatert

– Det har skjedd veldig mye det siste året. Fintech Norway har fått et økt fokus ut mot Europa og EU. At vi nå får inn Norges største fintech styrker bare vår stemme og vil komme alle medlemmene til gode, sier Daniel Isdal Furset, generalsekretær i Fintech Norway til Shifter.

Vipps blir organisasjonens 37. medlem, etter at man nylig fikk sitt første britiske medlem i Kornchain.

Vipps-sjef Rune Garborg synes medlemskapet bare er positivt for sitt eget selskap.

– Vi har jo hatt noen diskusjoner med dem, men det er et kompetent og godt miljø som står opp for fintech i Norge, sier Garborg til Shifter, og legger til:

– Vi ønsker å være med og bidra til et sterkt fintech-miljø både i Norge og i Norden, med like spilleregler og trygge rammevilkår som skaper tillit og fart.

LES OGSÅ: FinShift: Slik ser det ut når Norge snakker om PSD2 i EU

Viktig internasjonalisering

Det at Fintech Norway har fått en mer internasjonal rolle som medlem i European Digital Finance Association (en sammenslutning av europeiske fintech-organisasjoner) mener Garborg er veldig verdifullt.

Det å ha en stemme når morgendagens regulering innen open banking og open finance skal besluttes vil være viktig når man som Garborg er opptatt av å konkurrere på like vilkår med internasjonale aktører. Han nevner blant annet regulering rundt delegert SKA (sterk kundeautentisering) for å gjøre betalinger så enkle som mulig,

LES OGSÅ: Satser europeisk: Fintech Norway vil samle inn PSD2-feil hos 5000 banker

Sa nei i begynnelsen

Forholdet mellom de to har ikke alltid være like godt.

Opphavet til Fintech Norway var fintech-selskapenes misnøye med at bankene ikke klarte å leve opp til EU betalingstjenestedirektiv PSD2, og levere API-er som var stabile nok til at fintechene kunne bruke dem i sine egne tjenester.

Samtidig mente utfordrerselskapene at Vipps fikk fordeler av bankene via et eget oppsett med API-er, som gjorde at de ikke kunne konkurrerte på like vilkår.

Da Shifter spurte Alf Gunnar Andersen kort tid etter at Fintech Norway var stiftet, om det kunne vært aktuelt å la Vipps bli medlem, svarte han:

– Et par av kriteriene for å bli medlem, er at selskapet skal levere eller utvikle tjenester innenfor fintech og at det ikke skal være styrt av en finansinstitusjon. Så Vipps ville ikke være kvalifisert.

I dag sier Andersen at det har skjedd ting på begge sider. Fintech Norway har modifisert kriteriene, slik at et medlem kan være eid av en finansinstitusjon, men ha autonomi nok til å kunne uttale seg på egne vegne.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Viktig signal

I tillegg er Vipps i ferd med å bli brukere av de samme PSD2-API-ene fra bankene som alle andre fintech-selskaper.

– Da er det naturlig at det største fintech-selskapet, som har både volum og ressurser til å være med å teste kvaliteten på API-ene, skal få være med. Det ligger i alles interesse, sier Andersen.

For arbeidet er langt fra over. For et par uker siden samlet Fintech Norway økosystemene i de andre nordiske landene. Konklusjonen var at det fortsatt ikke finnes en eneste bank som helt og fullt etterlever det betalingsdirektivet.

- Det at Vipps stiller seg bak foreningens mål om likebehandling av aktører er et viktig signal som åpner for mange spennende samarbeid fremover, sier generalsekretær Furset.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*