Visas planlagte oppkjøp av fintech-startupen Plaid stanses.

Fintech-oppkjøp for 45 milliarder går i vasken

For et år siden meldte Visa om et oppkjøp som skulle «plassere selskapet i fintech-verdens episenter». Nå har det amerikanske justisdepartementet stoppet betalingsgigantens forsøk på å kjøpe fintech-startupen Plaid.

Publisert Sist oppdatert

Nesten på dagen et år etter at Visa offentliggjorde oppkjøpet av Plaid for 5,3 milliarder dollar, cirka 45 milliarder kroner etter dagens kurs, melder selskapene at de går hver sin vei.

Årsaken er at det amerikanske justisdepartementet i november stoppet oppkjøpet, fordi det mente at det ville skade konkurransen og gi Visa for mye markedsmakt. Ifølge søksmålet fra departementet er Visa å betrakte som en monopolist på online debettransaksjoner, med 70 prosent av markedet, og at tjenestene Plaid tilbyr ville kunne bli et legitimt konkurransealternativ til Visa.

Plaid er et amerikansk selskap som gjør det mulig for tredjepartsselskaper og knytte apper og tjenester med data fra kundenes bankkonto med hjelp av API-er. Det vil si omtrent det samme som selskaper som Nordic API Gatway, Tink og Neonomics gjør i Skandinavia.

På kundelisten har Plaid blant annet den vennebetalingstjenesten Venmo, pengeoverføringstjenesten Transferwise, budsjetteringsappen Mint og kryptoplattformen Coinbase

I en uttalelse sier Visa-sjefen Al Kelly han er overbevist om at Visa og Plaid ville ha vunnet en rettssak forbi Plaids tjenester ville være «komplementære og ikke konkurrende» med Visas tilbud. Selskapet var likevel ikke beredt å bruke tiden på «en langvarig og kompleks rettssak som ville ta betydelig tid å løse».

Plaids administrerende direktør og med-gründer Zach Perret sier i en uttalelse:

– Selv om selskapene hadde vært en god kombinasjon, skal vi nå jobbe videre med Visa som investor og partner.

– Det siste året har vist en enestående oppsving i etterspørselen på tjenestene som bruker Plaid, og vi skal nå prioritere å støtte de hundrevis av millioner mennesker som nå bruker fintechtjenester.