FinSHIFT 22.09.2022

Finsk tue fikk prestisjefylt Vipps-lass til å gynge

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Rune Garborg, ad. dir. i Vipps
Rune Garborg, ad. dir. i Vipps

Hva er saken?

I juli kom EU-kommisjonen med så kraftige innsigelser mot fusjonen mellom de tre lommebøkene Vipps, Mobile Pay og Pivo at det ikke var mulig å gå videre som planlagt.

Tuen som nesten veltet lasset, var Finland. Å fusjonere danske Mobile Pays to millioner finske brukere med finske Pivos 1,2 millioner brukere ville være en altfor stor svekkelse av konkurransen på markedet, mente kommisjonen.

Vipps-sjef Rune Garborg innrømmer at beslutningen kom overraskende på lommebokkameratene etter drøyt ett års venting på svar.

Med fare for at fusjonsarbeidet ville trekke enda mer ut i tid, ble det endelige valget å kutte ut Pivo og eieren OP Bank av fusjonen.

Fredag forrige uke ble fusjonsdramatikken kjent for allmenheten. Da sendte Vipps og Mobile Pay inn en ny søknad til EU-kommisjonen.

– Vipps skal fortsatt fusjonere med Mobilepay i Danmark og Finland, og det er ingen endring i partenes ambisjoner om å lage én felles mobil lommebok, var tilbakemeldingen fra Garborg da.

Hvorfor er dette interessant?

Da fusjonen ble kjent, var et av ankepunktene at Norge nok var et litt for lite marked for at Vipps skulle bli å regne med som en europeisk storspiller.

Med 11 millioner brukere i tre land skulle det bli noe helt annet.

– Dette gir oss en mye sterkere posisjon for videre vekst i Norden og også i Europa. Vi er åpne for å snakke med europeiske aktører som ønsker å være en del av en større, felles lommebok, sa Garborg i fjor sommer.

Hva betyr det da Pivo ikke blir med videre? Fra et rent markedsperspektiv vil det nok ikke bety så veldig mye.

Mobile Pay er allerede den største lommeboken i Finland. I tillegg har de norske og danske lommebøkene forutsatt brukerveksten slik at antallet kunder ender på cirka 10,5 millioner, tross frafallet av 1,2 millioner Pivo-kunder.

Muligens kan det påvirke litt i et internasjonalt perspektiv. Å være resultatet av tre lands lommebøker, høres bedre ut enn to, om man vil gjøre sin stemme hørt.

Hva er konsekvensen?

At EU-kommisjonen skulle sette seg på bakbeina enda en gang, skulle overraske veldig.

Den nye søknaden, som ble sendt fredag, er et produkt av dialogen som har vært ført med EU-kommisjonen frem til nå, og Vipps virker å betrakte den nærmest som en formalitet.

– Vi forventer svar fra kommisjonen om en drøy måned, var det korte svaret på hvor lenge Vipps regnet med å få vente på svar denne gangen.

Dermed ligger det an til at Vipps kan komme i gang med fusjonsarbeidet før nyttår. I sommer fortalte Vipps-sjefen at selskapene hadde gjort det de kunne for at det arbeidet skulle få en flyvende start.

– Vi har lagt en meget ambisiøs plan om å ha migrert alle lommebøkene til en plattform i løpet av et drøyt år, sa Garborg.

At det også betyr at man kan betale med Vipps i både Danmark og Finland allerede neste høstferie, er nok mindre sannsynlig.

Hva skjer så med Pivo, den for nordmenn minst kjente aktøren? I det lange løp burde selskapet få det vanskelig å klare seg som den lille aktøren på hjemmebanen.

Det skulle ikke overraske om svenske Swish plutselig dukker opp og sluker Pivo i stedet. Det ville ikke ha vært en helt ulogisk posisjonering i forkant av den diskusjon om én felles nordisk lommebok som på et eller annet tidspunkt vil gjøre seg gjeldende.

Relaterte saker

EU sa nei – Vipps må sende ny fusjonssøknad
→ (+) Vipps-sjefen: – Her ligger den store muligheten for Vipps
→ (+) Rune Garborg forteller om slagplanen for Europa: Slik skal nye «Stor-Vipps» vinne
Europa-drømmer på vent (FinShift)

Powered by Labrador CMS