FINSHIFT 23.03.2022

Finansielle apestreker

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

«Bored Ape Yacht Club» har på mindre enn et år blitt det kanskje mest hypede av alle prosjekter innen kryptokunst. Bildene av de tegnede apene er blitt enormt populære og kjendiser som rapperne Eminem og Snoop Dogg, talkshow-verten Jimmy Fallon og NBA-stjernen Stephen Curry har alle kjøpt aper for betydelige beløp.

Kolleksjonen på 10.000 apebilder, skal være en av de mest verdifulle NFT-samlingene noensinne og skal ha generert salg for 1,5 milliarder dollar.

Bak BAYC står fire pseudonymer «Gargamel», «Gordon Goner», «Emperor Tomato Ketchup», og «No Sass», samt et selskap kalt Yuga Labs. Etterpå har flere kolleksjoner blitt lansert, bland annet «Mutant Ape Yacht Club».

I forrige uke kom det siste tiltaket fra Yuga Labs. Da ble tokenet Apecoin lansert. Totalt ble én milliard apemynter sluppet løs. 15 prosent av beholdningen, eller 150 millioner tokens ble delt ut til alle eiere av ape-NFT-er. 10.094 tokens ble delt ut per bilde i form av en såkalt «air drop». Det er en måte å distribuere kryptovaluta, tokens eller NFT-er til en Web3-lommebokadresse gratis. Det brukes oftest for å gi ekstra verdi eller skape oppmerksomhet rundt et varemerke.

Mange som mottok disse tokene, valgte å kvitte seg med dem umiddelbart, noe som har fått kursen til å falle med 50 prosent på fem dager.

En litt mer alvorlig hendelse som kryptosiden The Block skriver om, er at en ukjent bruker utnyttet et hull i hvordan «air drop»-funksjonen var satt opp og la beslag på verdier tilsvarende 1,1 millioner dollar i Apecoin uten å faktisk være eier av noen ape-NFT-er.

Apecoin-tokene ble ikke delt ut basert på hvem som eide dem ved et gitt tidspunkt. Det var nok å vise frem eierskapet til en ape da tokene skulle hentes ut.

Det kunne den ukjente brukeren gjøre gjennom å kjøpe en ape-NFT på markedsplassen Open Sea for under 300.o00 dollar. Den ble så brukt som sikkerhet for å ta opp et såkalt flashlån – det er en måte å låne store mengder krypto til en lav kostnad så lenge den blir tilbakebetalt i samme transaksjon i samme blokk. De lånte pengene ble så brukt til å få tilgang til fem Bored Apes lagret i et «hvelv». Disse ble så brukt til å kreve i alt 60.564 Apecoin, som så ble solgt på den desentraliserte børsen Uniswap for 399 Etherum eller 1,1 millioner dollar. Etter på ble de fem apene levert tilbake til «hvelvet»

Hvorfor er dette interessant?

Det er et utmerket eksempel på hvor uoversiktlig og mangelfull den nye desentraliserte finansverden fortsatt er.

Hendelsen synes også å dele folk med betydelig mer innsikt i dette enn hva Finshift skal påberope seg. Ifølge The Block er det mange kommentatorer på sosiale medier som har priset tiltaket som er et eksempel på innovativ arbitrasjehandel, som bare har utnyttet en ubalanse i systemet.

Andre, som sikkerhetsfirmaet BlockSecTeam, mener at dette var å sidestille med et dataangrep som utnyttet en sårbarhet i systemet for å profitere på det. Noe som kunne ha vært unngått om Yuga Labs hadde valgt å ta et øyeblikksbilde av eierskapforholdene på et gitt tidspunkt i stedet for bare å si at den som kunne vise frem apen fikk myntene. Noe som skal være den vanligste måten å gjennomføre en «air drop».

En litt annen innfallsvinkel til hvorfor dette er interessant, kommer fra William Jiltoft, investor i Northzone og spesialist på Web3. I et intervju i Dagens Industri forklarer han at Bored Ape er et tidlig eksempel på hva Web 3.0 kan bli når blokkjedene begynner å ta over tjenester fra dagens tech-giganter.

«Du kan se på Bored Ape som et helt nytt Web3-varemerke. Har du en Apecoin har du en stemme i denne satsingen, omtrent som en aksje i Nike gir deg stemmerett. Men ettersom alt er desentralisert er det ikke én part som har makten, beslutningene tas gjennom direktedemokrati.», sa Jiltoft.

Han mener at Web3 vil gi oss nye store varemerker som tar over, akkurat som Facebook, Twitter og andre tok over da Web 2.0-bølgen skylte over oss.

Hva er konsekvensen?

Sårbarheter og sikkerhetshull er vi godt kjent med fra IT-verden. De vil alltid eksistere og kunne utnyttes av dem med rett kunnskap. Det er nok ikke mye vi kan gjøre for å endre på den saken.

At vi får se en Web 3.0-bølge med helt nye selskaper eller varemarker som tar over, er også sannsynlig. Kanskje er de også desentralisert på en måte vi i dag har vanskelig for å forestille oss.

Men FinShift tillater seg å tvile litt på om det er mulig for Web 3.0 å vokse seg stort uten å være regulert. Tillit er basen for all form for valuta eller betalinger. Mister en valuta tilliten, faller den i verdi som en russisk rubel.

Et apemynt har vel dessverre ikke en gang nådd opp til det nivået.

Fotnote: Takk til Christoffer Hernes' LinkedIn-innlegg, som inspirerte denne kommentaren.

Relaterte saker

Noen lånte fem «Bored Apes» for å legge beslag på 1,1 millioner dollar i APE tokens (The Block)
Hypet kryptoeiendel har rast 50 prosent på fem dager (Dagens Industri)
Alt du trenger å vite om Bored Apes Yacht Clubs NFT-kolleksjon (Binance)
Syv norske gründere som gjøre business av Web 3.0 (Shifter)