Fintech

Finansforbundet om dansk satsing: «En stor inspirasjon»

Det danske Finansforbundet spytter inn drøyt 100 millioner kroner i nytt fintech-fond. Finansforbundet i Norge følger sin søsterorganisasjon med stor interesse, men mener det er et stykke igjen til de er klare til å bli investor.

Ingeborg Frøysnes, spesialrådgiver for politikk og digitalisering i Finansforbundet
Publisert Sist oppdatert

Da det danske venture-fondet Upfin i forrige uke ble lansert som Nordens første dedikerte fintech-fond, var det med litt utradisjonelle investorer.

Bak fondet på 225 millioner danske kroner, drøyt 300 millioner norske, står den statlige Vækstfonden, som er Danmarks svar på Investinor, Veliv, et stort kundeeiet forsikringsselskap, og Finansforbundet, som er en fagforening for bank- og finansnæringen akkurat som i Norge.

Særlig sistnevnte stikker seg seg ut. Det er ikke helt vanlig at fagforeninger dukker opp som storinvestorer. Men det ligger helt klart en plan bak valget.

Vil redefinere sin egen rolle

«Vi prøver å redefinere rollen til en fagforening. Det handler ikke lenger kun å organisere medlemmer, men også om å skape gode rammebetingelser for dem», sa nestleder Michael Budolfsen i Finansforbundet til avisen Børsen i forbindelse med lanseringen.

Budolfsen, som også er prosjektleder for venturesatsingen, forteller at ledelsen i Finansforbundet har sett poenget med å sette pengene inn i fintech og at den også tror at det kan bli et godt investeringscase.

Det betyr ikke at fagforeningen bare skal være en passiv investor. Bærekraft og respekt for arbeidstakerrettigheter vil være sentralt for Finansforbundet i de selskaper det skal investeres i.

LES OGSÅ: Startuplab med storsatsing på fintech

«Stor inspirasjon»

Finansforbundet i Norge følger satsingen i Norge med stor interesse.

– Det er utrolig spennende å følge med på hvordan Finansforbundet DK har arbeidet med fintech-spacet. De involverte seg i dette ganske tidlig og har gjennom mange år opparbeidet seg en posisjon og en kompetanse innenfor dette feltet som er helt unik. Dette er naturlig nok til stor inspirasjon for oss i Finansforbundet Norge, skriver Ingeborg Frøysnes, spesialrådgiver for politikk og digitalisering i Finansforbundet i en e-post til Shifter.

Ikke minst er det danske Finansforbundets tanker om å redefinere seg selv interessante:

– En moderne fagforening ser på næringen som helhet, og ikke minst de mange utviklingsmulighetene som spesielt ny teknologi gir, skriver Frøysnes.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Mer fragmentert miljø

Hun fremholder at også Finansforbundet i Norge har god dialog med ulike fintech-aktører i Norge, og peker blant annet på arbeidet med rapporten «Fintech 2022 – status og trender for den norske fintech-sektoren», som ble presentert i forrige uke i samarbeid med Ontogeny Group.

– Men vi ser at dette miljøet er noe mer fragmentert enn det er i Danmark, og at det er flere aktører som jobber innenfor samme område, skriver Frøysnes.

– Skulle det kunne være aktuelt for dere å gå inn i et fond på den samme måten som i Danmark?

– Det er det fremdeles for tidlig å svare på. Finansforbundet Norge er absolutt åpne for å se nærmere på eventuelle andre muligheter som presenterer seg når det gjelder å bidra til å fremme norsk fintech. Vi kommer til å følge Upfin og våre danske kollegaers engasjement videre, skriver Frøysnes,

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*