BANK OG FINANS

Fiken blir for første gang investor når Folio henter 50 millioner kroner

Regnskapsutfordreren Fiken er det eneste fintech-selskapet i Norge, som år etter år leverer solide overskudd. Nå bruker selskapet litt av pengene på å investere i fintech-kollegaen Folio.

Fiken-gründer Bendik Gill Bakken (t.h.) blir investor. Han går inn med 40 millioner kroner, mens Sparebanken Vest og konserndirektør Ragnhild Janbu Fresvik bidrar med 10 millioner når Folio og Dag Olav Norem styrker kassen med totalt 50 millioner kroner.
Publisert Sist oppdatert

– Det går jo bra for oss økonomisk, men vi er fortsatt bare tre enkle gutter fra Lørenskog som brenner for produktet. Det er ikke slik at vi har tenkt å bli et nytt investeringsmiljø på grunn av dette, sier Fiken-gründer og daglig leder Bendik Gill Bakken til Shifter.

Anledningen er rett og slett at de tre gründerne er produktmennesker på sin hals og gjør dette fordi de ser noe i produktet og menneskene som kan gjøre folks hverdag enklere, utdyper han.

Selskapet Bakken startet i 2014 sammen med brødrene Joakim og Aleksander Blomskøld har helt siden starten gått sin egen vei – med vellykket resultat.

LES OGSÅ: Mener norsk fintech har nådd en «kritisk masse»:– Et taktskifte

Han aldri hentet en krone

Selskapet har aldri hentet en eneste krone i venture-kapital og eies fortsatt helt og holdent av de tre gründerne.

Når tar de 40 millioner kroner fra egen kasse og blir nest største eier i fintech-kollegaen Folio, som jobber i grenselandet mellom bank og regnskap for å gjøre økonomistyringen i små bedrifter enklere.

Bendik Gill Bakken i Fiken plukker frem 40 millioner fra selskapet egne midler og satser på Folio, men ser et ikke som en finansiell investering. Pengene skal bidra til å løse et problem.

I emisjonen bidrar også hovedeier Sparebanken Vest med ti millioner kroner på toppen av de 25 millioner kroner banken investerte i 2018. I tillegg hentet Folio 12 millioner kroner høsten 2020. Fem av dem kom fra Martin Kværnstuen, tidligere CFO i Kahoot og Mamut.

HØR OGSÅ: Den enkle filosofien bak reisen: 0 til 63.000 kunder og 175 millioner omsetning.

Taus om verdsettelse

Hva kapitaltilførselen har å si for verdsettelsen av Folio, vil ikke gründer og daglig leder Dag Olav Norum fortelle, bare at partene er blitt enige om at det er konfidensielt.

– Pengene vi får inn nå, er nok til at vi skal holde det gående til vi blir cash-positive, sier Norem.

– Når blir det?

– I løpet av neste år, legger han til.

Nylig kom Finansforbundet og Ontogeny Group med årets utgave av sin statusrapport om det norske fintech-markedet. Der peker seg Fiken på ny ut som det eneste selskapet, som år etter år leverer overskudd.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Har tjent over 200. mill på fem år

Siden 2017 har Fiken levert et samlet resultat før skatt på rundt 210 millioner kroner. I fjor endte resultatet på rett under 90 millioner kroner, med en driftsmargin på rett over 50 prosent.

Hva er hemmeligheten?

– Vi har holdt et kompromissløst fokus på problem og produkt - og har klart å lage et produkt som brukerne er utrolig fornøyd med. Man skal være forsiktig å snakke om andre, men jeg mener et problem for mange startups, er at de ikke klarer å holde virkelig fokus på problemet de skal løse. Der har vi vært flinke, sier Bakken.

LES OGSÅ: Mener det er alt for stort fokus på hvem som skal «eie» SMB-kunden

Penger kan aldri vinne over kjemi

Det problemet ser han ikke hos den nye samarbeidspartneren Folio og selskapets daglige leder Dag Olav Norem. Tvert imot, Norem og Bakken har snakket jevnlig med hverandre opp gjennom årene og deler interessen for å løse problemer og gi alt for å få det til.

– Samarbeid havarerer fordi man ikke har den samme holdningen der. Du kan bruke masse penger på å integrere miljøer, men mangler kjemien, vil det ikke gå, sier Bakken og fortsetter:

– Dette er egentlig ikke en finansiell investering. Vi satser ikke 40 millioner på hva som helst. Vi tror vi kan få til et bedre produkt. Så enkelt/vanskelig/banalt er det, sier Bakken.

«Cap table er teamet»

– Men det jo være deilig å ha 40 millioner på bok og bare kjøpe seg inn i et selskap som dere mener er rett?

– Dette problemet er det mange som vil løse, men det finnes mange måter å vinne et marked på. Vi tror at vi kommer til å løse dette best – og satser alt på dette er det beste produktet som vinner, Det er «the bold statement» vi tar, sier Bakken, som mener Fiken, Folio og Sparebanken Vest kompletterer hverandre perfekt.

Norem i Folio ser det på en lignende måte fra sitt ståsted.

– Folio har ingen rene finansielle investorer. Alle aksjonærene bidrar også aktivt i utviklingen av selskapet. Det er derfor Fiken passer så godt inn. Du kan nesten si at vi egentlig ikke har hentet kapital, men bygget team. Hos oss er det cap table som er teamet, sier han.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*