FinSHIFT 8.12.2021

Får utfordrere på «venture debt»

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Geir Atle Bore, daglig leder i Fundigpartner

Hva er saken?

Å gjøre «venture debt» til et etablert alternativ til emisjoner for selskaper som har gått fra startup til scaleup og begynt å få inntekter uten å være lønnsomme har i drøyt et års tid vært et uttalt mål for Fundingpartners Geir Atle Bore.

Så langt har han vært ganske så alene om å mene at dette er et godt alternativ for gründere som vil vente med å vanne ut eierskapet for tidlig. Det kan det etter hvert bli endring på.

To selskaper, svenske ArK Kapital og spansk-amerikanske Capchase meldte nylig at de går inn på det skandinaviske markedet for «venture debt». Akkurat som Fundingpartner bruker nykommerne maskinlæring og dataanalyse til å beregne risikoen i et startup-lån riktig.

Bak helt nystartede ArK Kapital står det noen tungvektere på området. Sjef er serieentreprenør Oliver Hildebrandt, med seg har han Axel Bruzelius tidligere sjef for Nordea Startup & Growth i Sverige, og Henrik Landgren tidligere sjef for analyse i Spotify og den som har ledet utviklingen av EQT Ventures AI-drevne investeringsplattform Motherbrain.

Spansk-amerikanske Capchase har litt lenger fartstid og har sannsynligvis vendt blikket nordover etter å at lånt ut penger til svenske Soundtrack Your Brand og islandske AML-startupen Lucinity. En svensk Europa-sjef i Henrik Grim, tidligere Northzone, har nok også bidratt.

Det kan nok ta litt tid før selskapene vil utgjøre en skikkelig trussel for Fundingpartner. ArK sikter seg inn på hele Europa, mens Capchases nordiske satsing foreløpig inkluderer Sverige, Finland og Danmark, men ikke Norge.

Hvorfor er dette interessant?

«Venture debt» har som sagt nærmest vært et hjertebarn for Geir Atle Bore siden han lanserte konsept tidlig i fjor høst.

Inspirasjonen hadde han med seg fra årene i USA og han har tidligere uttalt Fundingpartner har gjort beregninger som viser at 10-15 prosent av det amerikanske venturekapitalmarkedet består av denne typen låne- og gjeldsordninger.

Oversatt til norske forhold ville det bety et marked på i runde tall 500 millioner kroner per år. Det er fortsatt en bit igjen, i hvert fall når man ser det til som Bore kaller for «ekte venture debt» – det vil si lån der «sikkerheten» ligger i de fremtidige inntektene. I år har Fundingpartner gjennomført tre slik lån til en verdi av 23 millioner kroner. Det er litt over fem prosent av Fundingpartners totale låneportefølje i år.

Hva er konsekvensen?

Ifølge Geir Atle Bore er det bare gledelig at selskaper som ArK og Capchase dukker opp. Dermed får han bekreftet det han har ment lenge: At det finnes et kjempepotensial i å hjelpe de startups som ikke kan få banklån.

Fundingpartners ambisjon er å kunne yte lån opp til 30 millioner kroner. Av de titallet aktører, som kan sies å ha en lignende utlånsvirksomhet, mener Bore at man så langt ikke funnet noen som har beveget seg ned under 30 millionersgrensen og at Fundingpartner dermed mangler reell konkurranse.

Han har notert seg at Ark Kapital og Capchase ser for seg å drive med lån fra 10-100 millioner kroner, men føler seg ikke særlig urolig for at konkurransen skal bli kjempetøff med det første.

Den største utfordringen for Fundingpartner ligger i stedet i at selskapet folkefinansierer lånene. Og inntil regelen som sier at hver enkelt långiver får låne ut maksimalt én million kroner per år er borte, vil det holde igjen størrelsen på lånene som selskapet kan gjennomføres.

Les mer:
(+) Fundingpartner jakter nye napp med lån til fiskeriselskap
To fintech-selskaper som håper på å gjøre gjeld til den nye investeringkapitalen satser på Norden
(+) Nå har Fundingpartner åpnet lånekrana for vekstselskaper som trenger raske penger